Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 08:20

Бетонний мур відділяв західну і східну частини міста

Бетонний мур відділяв західну і східну частини міста
Військові зі Східної Німеччини розмотують залізну сітку із шипами – кріплять її на стовпи. Фото: bloximages

У Берліні 13 серпня 1961 року почали спорудження загорожі, що відділяла західну і східну частини міста. За два дні на її місці почали зводити бетонну стіну заввишки до 5 м. Її довжина - 45 км.

Після Другої світової війни Німеччину розділили на 12 територій, які розділили між СРСР, Польщею, США, Великою Британією і Францією. В 1948 році три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію. До них потім приєдналася французька Тризонія. Так виникла Федеративна Республіка Німеччина. На території радянських зон проголошена Німецька Демократична Республіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півроку розбирали мур, який розділяв столицю на дві частини

Між поділеною країною був кордон з особливим режимом. В комплекс муру входили сторожові вежі, складна система бар'єрів, будови для прикордонників, а також прилегла до стіни з боку Східного Берліна заборонна зона. Стіну охороняли понад 11 тис. прикордонників.

До листопада 1989 року Берлінська стіна слугувала державним кордоном Німецької Демократичної Республіки з Західним Берліном. За цей час більше 5 тис. східних німців нелегально втекли із своєї частини Німеччини через утиски і складне матеріальне становище..

У ніч з 9 на 10 листопада 1989 року було прийнято рішення про відкриття пунктів перепуску між частинами міста. Населення прийняло це з великим ентузіазмом. Відкриття кордону транслювалося по телебаченню і зібрало сотні тисяч німців біля берлінського муру. З 13 червня 1990 року офіційно було розпочато демонтаж берлінського муру.

Зараз ви читаєте новину «Бетонний мур відділяв західну і східну частини міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути