неділя, 16 грудня 2018 06:10

Бетховен присвятив коханій "Місячну сонату", але грошей не дав
7

16 грудня 1770-го в місті Бонн народився Людвіг ван Бетховен.

Людвіг ріс у злиднях. У 4-річного сина батько виявив музичні здібності та зміркував: якщо в Європі гримить ім'я 17-річного вундеркінда Моцарта, то чого б не навчити грати на різних інструментах Людвіга й не заробити на цьому? Хлопця змушував вправлятися до виснаження і лупцював. У 8 років дитину повезли на концерт до Кельна. Усім казали, що їй лише 6. Але тріумфальним той виступ не став.

Із 13 років хлопець працює помічником органіста в капелі. Похмурий, мовчазний, з густою чорною чуприною, бідно вдягнений. На чиєсь в'їдливе зауваження відповів:

"Коли я стану видатним композитором, цього ніхто не помічатиме".

17-річним їде до Відня, щоб зустрітися з Моцартом.

"Цей юнак усіх змусить про себе говорити", — такий вердикт маестро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шуберт так і не наважився познайомитися з Бетховеном

Але повчитися у великого композитора не складається: у Бетховена захворіла мати, тож він мусить повернутися до рідного Бонна. "Бажання ще раз побачитися з нею було таке сильне, що усунуло зі шляху всі перешкоди, — писав Бетховен після смерті матері від туберкульозу. — Вона була мені найкращим другом". На Людвіга лягає тягар турбот про сім'ю, бо батько спився. Через перевтому юнак мав проблеми зі здоров'ям, перехворів на тиф і віспу. Він вирішує продовжити навчання у Відні. Починає займатися з Гайдном.

"Ваші твори дуже хороші, навіть чудові, але деколи в них трапляється щось дивне, похмуре. Бо ви й самі трохи понура та дивакувата людина. А стиль музиканта — це завжди віддзеркалення його вдачі", — одного разу мовив Людвігові вчитель.

Щоразу, перш ніж почати писати музику, Бетховен опускав голову в миску з крижаною водою. Якось композитор — уже кумир віденської аристократії — виступав у світському товаристві. Хтось із гостей почав розмовляти з дамою.

"Таким свиням я грати не буду!" — обірвав гру митець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бетховен написав у зошиті 20 варіантів п'ятої симфонії"

Іншим разом він гостював у князя Ліхновського. Господар попросив, щоб композитор зіграв для гостей. Бетховен відмовився і замкнувся у кімнаті. Ліхновський наказав вибити двері. Гість обурився:

"Князю, тим, ким є я, завдячую лише собі. Князів є і будуть тисячі, а Бетховен — один-єдиний!"

Якась пані запитала, чи часто він слухає опери Моцарта.

"Я не знаю їх, — відповів Бетховен. — Я взагалі неохоче слухаю чужу музику, щоби зберегти оригінальність".

Зате приятелям композитор ніколи не відмовляв у допомозі:

"Жоден із моїх друзів не зазнає біди, доки у мене є на шматок хліба. Якщо мій гаманець порожній і я не можу допомогти негайно, варто лише сісти за стіл і взятися до роботи. Невдовзі я матиму змогу виручити людину зі скрути".

У 30 років відлюдькуватий Бетховен закохався в аристократку 16-річну Джульєтту Ґвіччарді. "Мені стало легше жити, я частіше бачуся з людьми. Ця зміна — завдяки чарівності однієї милої дівчини. Вона кохає мене, а я — її. Це перші щасливі хвилини за останні роки", — пише він приятелеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Сьомій симфонії Бетховен використав мотиви народних пісень

Джульєтта приїхала з провінції й почала брати уроки в Бетховена. Той плати за це не бере. Дівчина дарує йому власноруч вишиті сорочки. Композитор присвячує їй "Місячну сонату" і вже подумує про шлюб. Але красуня захоплюється графом Венцелем Ґалленберґом. Той вважав себе композитором, а насправді крав мелодії в інших музикантів. Бетховенові наречена пише прощального листа: "Я йду від одного генія, який переміг, до іншого, котрий іще бореться за визнання. Я хочу бути його янголом-охоронцем". Через 20 років Джульєтта попросить у композитора грошей. Той відмовить.

Пропонував руку й серце немолодий уже Бетховен і юній співачці Маґдалині Вільман, але та назвала його потворним і напівбожевільним. Ніжна дружба пов'язувала Людвіга з ученицею Терезою Брунсвік. Після смерті композитора знайшли його "Листа до безсмертної коханої". Адресата не зазначено, але тією коханою вважають Терезу.

У Бетховена прогресує глухота. Спершу йому дзвенить і шумить у вухах. Він зламав фортепіано, коли бив по клавішах, щоб почути свою музику. "Ти не повіриш, як самотньо і сумно провів я останні два роки: глухота, ніби привид якийсь, була зі мною всюди, я уникав людей, — пише він другові. — Коли б не ця хвороба! О, якби позбутися її, я б обійняв увесь світ!" Через переживання композитор був близький до самогубства. Але опанував себе: "Це ж безглуздя — залишити світ раніше, ніж я виконаю все, до чого відчуваю покликання".

1824 року Бетховен написав Дев'яту симфонію. Після її виконання публіка влаштувала авторові овацію. Він стояв спиною до залу й нічого не чув, доки одна із учениць не повернула його обличчям до слухачів. Оплески не вщухали так довго, що поліцейські чиновники зажадали тиші: так вітати можна було тільки імператора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єру єдиної опери Бетховена показали перед порожнім залом

26 березня 1827 року Бетховен востаннє причастився. Була гроза. Кімнату осяяла блискавка. Бетховен розплющив очі, підняв праву руку, стис кулака і подивився суворо навколо. А тоді опустив руку на ліжко. Його очі закрилися, серце перестало битися.

Причин смерті називають кілька: цироз печінки, отруєння свинцем, що його містили тогочасні ліки, ниркова недостатність.

Зараз ви читаєте новину «Бетховен присвятив коханій "Місячну сонату", але грошей не дав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі