неділя, 23 серпня 2020 08:20

"Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса

"Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса
Жителі Литви, Латвії та Естонії, тримаючись за руки, об'єднались у живий ланцюг Фото Jaan Künnap

560 км "живого ланцюга" утворили жителі Литви, Латвії й Естонії 23 серпня 1989 року. Майже 2 млн людей узялися за руки вздовж трас між столицями Вільнюсом, Ригою й Таллінном. Акцію назвали "Балтійський шлях".

Балтійці хотіли нагадати про окупацію Радянським Союзом. Того дня 1939-го СРСР і Німеччина підписали таємний договір про поділ сфер впливу в Європі. Це був мирний протест проти розділу Європи та окупації Балтійських країн, проти злочину, вчиненого 1939 року керівництвом сталінського СРСР та гітлерівської Німеччини. Тоді підписали таємний протокол, відомий як Пакт Молотова — Ріббентропа. Учасники акції ставили за мету привернути увагу світової спільноти до історичних подій, від яких постраждали країни Балтії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Незалежність не дається назавжди - за неї треба боротись" - латвійський фотограф Ілмарс Знотиньш

В акції взяли участь балтійці, що були змушені емігрувати, разом з тими балтійцями, які залишилися на батьківщині. Акція проводилася на вшанування пам'яті жертв змови нацистів та комуністів: було вшановано загиблих на війні; вбитих у нацистських і комуністичних концтаборах. Тих, кого зламали фізично і духовно. Акція стала доказом того, що навіть після півстоліття брехні істина може бути відроджена.

"Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса як найдовший в історії живий ланцюг та в прелік світової пам'яті ЮНЕСКО. Організацією займалася ініціативна група "Саюдіса" – литовського руху за перебудову.

23 березня 1990-го в Литву вводять радянські танки і спецпідрозділ "Альфа". Вони захоплюють вищу партійну школу та міський комітет Компартії.

Зараз ви читаєте новину «"Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі