середа, 15 травня 2019 08:21

Австрійський правитель видав закон щодо Галичини

Австрійський правитель видав закон щодо Галичини
Хрест у Великому Полюхові (1848), пам'ятка скасування панщини в Галичині. Фото: Gazeta.ua

Австрійський цісар Фердинанд І 15 травня 1848-го скасував селянські повинності у Галичині.

Кріпосні повинності існували по всій Європі, у Галичині мали національний відтінок. Більшість селян у краї становили українці, а серед поміщиків переважали поляки. Коли навесні 1848 року по Європі починається революція, названа згодом "Весною народів", генерал-губернатор Галичини граф Стадіон звертається до цісаря Фердинанда І з проханням якнайшвидше скасувати панщину в провінції. Той погоджується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Весна народів" у Львові закінчилася епідемією холери

У першу річницю скасування панщини, 15 травня 1849 року, до Львова з'їхалися українці з усього краю. Вулиці було прикрашені синьо-жовтими прапорами. Після відправи у соборі Святого Юра багатотисячна колона рушила до будинку намісництва. Попереду котився віз, який тягло шість волів з позолоченими рогами. На возі стояв величезний коровай, який віддали новому генерал-губернатору Галичини Аґенору Голуховському.

Через 13 років панщину було скасовано й у Наддніпрянській Україні, яка входила до Російської імперії.

Навесні 1848 року Європу, зокрема й Австрійську імперію, охопили повстання. Ці події отримали назву "весна народів". Найбільшою провінцією імперії була Галичина. Після збройного виступу у Відні 13 березня австрійський цісар Фердинанд І проголосив свободу преси та скликання Конституційного зібрання.

Зараз ви читаєте новину «Австрійський правитель видав закон щодо Галичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі