четвер, 26 листопада 2020 10:17

Ярослав Мудрий став князем київським

Ярослав Мудрий став князем київським
При Ярославі на Русі закріпилось християнство. Фото: Ukrainian people

Ярослав Мудрий став князем київським 26 листопада 1015 року. Після смерті свого батька Володимира Великого йому вдалось найняти 1 тис. варягів та розбити військо свого брата Святополка біля Любеча на сучасній Чернігівщині.

У 1018 році Святополк покликав на допомогу польського короля Болеслава І. Його війська змусили Ярослава покинути Київ і утікти до Новгорода. Але після остаточної перемоги в битві над річкою Альтою 1019 року Ярослав Мудрий остаточно став київським великим князем.

Ярослав Мудрий вів боротьбу за об'єднання Київської Русі. Уклав збірник законів - Руську Правду.

За правління Ярослава Мудрого у державі поширилося і зміцніло християнство. У 1039 році літописи документально стверджують про існування Київської митрополії, у юрисдикції константинопольського патріарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

Ярослав узгодив церковний устав. Ним визначалися права церкви і духівництва. У 1051 році з ініціативи Ярослава собор місцевих єпископів обрав русина Іларіона митрополитом київським. За його правління заснували багато монастирів.

Князь заснував при Софійському соборі школу і бібліотеку. Наказав перекладати грецькі та інші книги на церковнослов'янську мову.

Київський князь Святослав Хоробрий отримав перемогу 3 липня 964-го над військом Хазарського каганату. Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги проводив активну зовнішню політику, значно розширивши територію Руської держави.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Мудрий став князем київським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі