вівторок, 15 липня 2014 13:40

Армію Тевтонського ордену розгромили за 3 години за підтримки українців

604 роки тому між Тевтонським орденом та польсько-литовсько-українським військом відбулася Грюнвальдська битва.

Автор: wikipedia.org
  Ян Матейко. «Грюнвальдська битва», 1878 рік
Ян Матейко. «Грюнвальдська битва», 1878 рік

15 липня 1410 року у ході "великої війни" між країнами Тевтонського ордену та спільним польсько-литовсько-українським військом поблизу сіл Грюнвальд та Танненберг (сьогодні територія Польщі) відбулася Грюнвальдська битва. Перемогу здобула союзна армія за підтримки українців.

Через намагання литовців повернути Жемайтійські землі, які були захоплені Тевтонським орденом, у 1409 році розпочалася "Велика війна".

У 1410 році основні військові дії проходили на території сучасної Польщі.

Тевтонське військо налічувало близько 27 тисяч воїнів, польське військо короля Ягайла складало 18 тисяч військових. Їх основу складали 42 хоругви, у тому числі Львівська, Холмська, Перемиська, Галицька, 3 хоругви Подільських земель та ін. Військо Великого Князівства Литовського князя Вітовта складалося з 11-12 тисяч воїнів. До нього також увійшли з'єднання з Поділля, Києва, Стародуба, Луцька, Володимира, Кременця та інших міст.

Битва тривала 3 години, а переслідування розгромленого війська тевтонців тривали до пізнього вечора.

Перемога союзницьких військ у Грюнвальдській битві підірвала військову могутність Тевтонського ордену і припинила експансію його рицарів на схід.

Зараз ви читаєте новину «Армію Тевтонського ордену розгромили за 3 години за підтримки українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі