четвер, 13 грудня 2018 23:13

Археологи знайшли діадему з бивня мамонта

Археологи знайшли діадему з бивня мамонта
У печері знайшли давню прикрасу. Фото: nplus1.ru

У Денисовій печері на Алтаї археологи знайшли фрагменти діадеми з бивня мамонта.

Припускають, що артефакт створили 45-50 тисяч років тому, повідомляє N+1.

Судячи з потертостей на кістці, давні люди носили діадему на собі. Відсутність на ній різьблення і прикрас свідчить про те, що вона не була культовим прикрасою, нею користувалися в повсякденному житті. На одному з кінців кістки зберігся отвір, який могли просвердлити, щоб протягувати шнурок і зав'язувати діадему.

Дослідники вважають, що мешканці печери самі робили діадеми. Про це свідчать знайдені в печері заготовки і фрагменти, що залишилися від обробки бивнів. Артефакт знайшли в шарі, який був датований періодом 45-50 тисяч років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли вівтар для людських жертвопринесень

"Бивень мамонта використовувався древніми людьми як матеріал для виготовлення багатьох предметів, перш за все, прикрас — намистин, підвісок, браслетів, але з нього також робили голки і наконечники. Що стосується найдавніших діадем, то це досить рідкісна знахідка, причому, не тільки в Денисовій печері, але і в світі", - розповів молодший науковий співробітник РАН Олександр Федорченко.

"При цьому знайдений фрагмент досить великий — від потилиці до лицьової частини скроні і, судячи по товщині пластини і досить великому діаметру, предмет призначався для крупноголового чоловіки. При виготовленні таких предметів їх спочатку ретельно вимочували, щоб матеріал придбав пластичність і не тріскався при обробці", - додав він.

На доісторичних жуйках знайшли ДНК чоловіка і 2 жінок віком від 5 до 18 років. Це зробила команда археологів із Швеції та Норвегії.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли діадему з бивня мамонта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі