пʼятниця, 07 грудня 2018 23:13

Археологи відкопали скелет потопельника

Археологи відкопали скелет потопельника
У Темзі виявили середньовічного потопельника. Фото: Museum of London Archaeology

У Великій Британії на березі Темзи при будівництві тунелю знайшли скелет людини у середньовічних чоботях.

Попередній аналіз показав, що чоловіку 35 років. Він помер у кінці XV століття. Мул законсервував взуття потопельника, в той час як м'язові тканини і одяг давно розклалися. Причину смерті встановити не вдалося, повідомляє National Geographic.

Скелет у чоботях лежав обличчям вниз, права рука зігнута над головою, ліва підвернена під тіло. Вчені припустили, що чоловік потонув в річці або загруз в прибережному бруді. Не виключається, що його втопили.

Проти останньої теорії свідчить взуття померлого. У XV-XVI століттях такі чоботи були дуже дорогими. Крадії скоріш за все зняли б їх з покійного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайне поховання виявили на острові, який належав монахам

"Вкрай рідко вдається взагалі знайти будь-яке взуття кінця XV століття. Ботфорти ж в той час були дуже дорогими і високо цінувалися", - говорить Бет Річардсон з Музею археології Лондона.

Чоботи вказують на те, що померлий працював безпосередньо на Темзі або біля її берегів. Загиблий міг бути рибалкою, торговцем морепродуктами або моряком. Характерні сліди на його зубах говорять про те, що чоловік постійно пропускав між ними мотузку, як роблять при риболовлі або служби на кораблі.

Чоботи зняли з останків. Їх вивчають, щоб зрозуміти, який спосіб життя вів померлий.

У словацькому селі Хозелек біля міста Попрада археологи на розкопках виявили шкіряну сумку з артефактами бронзової доби.

Зараз ви читаєте новину «Археологи відкопали скелет потопельника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі