Ексклюзиви
середа, 26 червня 2019 09:52

Арештували міністра внутрішніх справ

Арештували міністра внутрішніх справ
Лаврентій Берія заарештований групою офіцерів на чолі з українцем - генералом Кирилом Москаленком Фото: twitter.com/history_ukraine

Міністра внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берію заарештували у Кремлі 26 червня 1953-го. Арешт проводила група офіцерів на чолі з українцем - генералом Кирилом Москаленком.

Того дня на черговому засіданні Президії ЦК КПРС мали обговорювати справу колишнього міністра держбезпеки Семена Ігнатьєва. Останнього не було на нараді. Засідання присвятили критиці Берії. Про це члени Президії та фактичні керівники держави Георгій Маленков та Микита Хрущов домовились заздалегіть. Обговорення злочинів наркома внутрішніх справ тривало 2 год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доповідь Хрущова про культ Сталіна першою надрукувала The New York Times

У результаті у залі засідань оголосили Указ Президії Верховної Ради СРСР "Про злочинні антидержавні дії Берії" за підписами Клима Ворошилова і секретаря Миколи Пегова. В указі констатувалися "злочинні антидержавні дії наркома, спрямовані на підрив Радянської держави в інтересах іноземного капіталу". Також врахували злочини проти радянського народу. Цим указом Берію позбавили повноважень депутата Верховної Ради СРСР, зняли з постів заступника Голови Ради Міністрів СРСР і з поста міністра внутрішніх справ СРСР. Також позбавили всіх звань і нагород. Останнім пунктом указу ухвалили передати справу Берії на розгляд Верховного Суду СРСР.

Комендант Кремля, маючи вказівку Маленкова і Хрущова, пропускає генерала Москаленка і його людей до зали засідань. Берію захоплюють і переводять до Московського гарнізону "Альошинські казарми". Арешт Берії прикривала армія. До Москви ввели Кантемирівську й Таманську дивізії.

Берію і його сподвижників судили в грудні 1953-го. Суд проходив без участі прокурора і адвокатів. Вирок - найвища міра покарання. Виконувати негайно. 23 грудня 1953-го його розстріляли.

Післявоєнна "відлига" в СРСР нерозривно пов'язана з Микитою Хрущовим і його відомою доповіддю.

Насправді Хрущов тільки повторив ідеї одного зі своїх колишніх партійних колег. Десталінізація, розрив із культом особи і припинення чисток – всі ці зміни придумав і почав втілювати в життя Лаврентій Берія.

Відразу після смерті Сталіна ( 5 березня 1953-го) саме Лаврентій Берія, котрий очолював під час війни НКВС, був найсерйознішим кандидатом на місце колишнього вождя.

Берія брав на посади до Міністерства внутрішніх справ колишніх співробітників, заарештованих у 40-ті та 50-ті роки та масово почав випускати колишніх ув'язнених.

Берія впровадив низку заходів із обмеження культу лідерів. Наприклад, за його ініціативи перестали демонструвати портрети лідерів під час урочистостей. Колеги з партії звинувачували його пізніше в тому, що він хотів засудити ім'я Сталіна.

Зараз ви читаєте новину «Арештували міністра внутрішніх справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути