середа, 19 лютого 2020 08:21

Японців почали переселяти

Японців почали переселяти
Громадяни японського походження в очікуванні автобуса, який відвезе їх до концентраційного табору. Каліфорнія, квітень 1942 року Фото: Getty Images

Президент США Франклін Рузвельт 19 лютого 1942-го підписав "Директиву 9066". Влада почала примусово вивозити американців японського походження.

Військові визначили стратегічно важливою територією все західне узбережжя США. Там проживала більшість американців японського походження.

До червня більше 110 тис. осіб інтернували і переселили у спеціальні табори в глибині країни. Забирали навіть тих, хто мав 1/6 японської крові. Там вони прожили наступні 2,5 роки в складних побутових умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці не були готові до нападу японців в гавані Перл-Харбор

Більшість концентраційних таборів розташовані на території резервацій для індіанців. Японців розміщувалися в нашвидкоруч збудованих бараках без водопроводу і кухні. Члени однієї родини зазвичай проживали разом. Табори були оточені колючим дротом і охоронялися озброєними людьми.

17 грудня 1944 року генерал-майор Генрі Пратт дозволи переселенцям повернутись до своїх домівок. Табори залишалися відкритими для тих, хто ще не готовий був їх покинути. Звільнені отримали по 25 доларів і квиток на поїзд. Останній табір був закритий 1946-го.

7 грудня 1941 року японський імператорський флот під командуванням віце-адмірала Наґумо Тюїті завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях ВМФ США, що стояли на якорі в гавані Перл-Харбор.

Зараз ви читаєте новину «Японців почали переселяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі