субота, 01 серпня 2020 08:20

Англійські мореплавці вважали ескімосів азіатами

Англійські мореплавці вважали ескімосів азіатами
Англійським мореплавцям встановили памятний знак у Лондоні. Фото openplaques.org

Англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади 1 серпня 1578 року.

Рано пов'язавши своє життя з морем, Мартін Фробішер у 1553 році здійснив плавання до берегів Гвінеї у складі піратсько-работоргової експедиції. Ще на початку 1560-х років він зацікавився існуванням Північно-Західного проходу з Атлантики в Тихий океан з метою досягнення Китаю та Індії.

Експедиція мала заснувати поселення в нововідкритій країні - Гренландії і завантажити на борт кораблів 2 тис. т. "золотої руди". 20 червня флотилія досягла прибережних вод Гренландії, де зустріла незліченні стада китів. У затоці учасники експедиції виявили тубільців "схожих на татар, з довгим чорним волоссям, широкими обличчями та пласкими носами, одягнених в тюленячі шкури…". Це були американські ескімоси, яких Фробішер визнав за азіатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірат відкрив шлях до Гренландії

Фробішер відмовився від заснування колонії і спішно відремонтував 13 суден. Завантажив на їх борт 1,3 т. "золотої руди" і в кінці серпня вирушив у зворотний шлях. До Англії він повернувся на початку жовтня.

Дослідження руди встановили, що в них немає ані крихти золота. Фробішер так і не відкрив Північно-Західний прохід. Свою останню експедицію Фробішер здійснив у 1594 році до берегів півострова Бретань. Під час останнього штурму форту був поранений і 15 листопада 1594-го помер.

Англійський мореплавець Джон Девіс 20 липня 1585-го став першим із європейців, що доплив до південного берега Гренландії і відкрив шлях до острова через Атлантику.

Зараз ви читаєте новину «Англійські мореплавці вважали ескімосів азіатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі