четвер, 19 квітня 2018 13:25

Американське "біле братство" могло зламати хід історії США

19 квітня 1985 року 312 агентів ФБР США оточили будинок терористичної організації "Заповіт, меч і рука Господа" (Covenant, Sword і Arm of Lord, CSA). Уперше в своїй кримінальній історії уряд зіштовхнувся із високоорганізованим добре озброєним угрупуванням білого братства. Протистояння тривали чотири дні.

Автор: Михайло Соболєв
  CSA з`явилася та діяла в американському штаті Арканзас
CSA з`явилася та діяла в американському штаті Арканзас

Члени CSA позиціонували себе як Орден білого братства, який "очищував" вулиці Америки від "засилля нігерів та жидів".

Ця організація з`явилася та діяла у маленькому містечку Елайджа в американському штаті Арканзас протягом 1970-1985 років .

Засновником та ідейним провідником був техасець Джеймс Елісон.

Елісон закликав федеральну владу використовувати чорношкіре населення в якості рабів, узаконити багатоженство серед білих людей і провести етнічну чистку.

Ідеальне суспільство, на думку Еллісона, має складатися виключно з білих християн.

Він заявляв, що "Адольф Гітлер є Ісусом Христом XX століття", а "масове убивство афроамериканців - найвищий героїчний вчинок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Норвегії стався наймасштабніший теракт

Екстреміст хотів створити в Арканзасі "ідеальне суспільство в мініатюрі".

1971 року техасець здійснив задумане. Він купив ділянку землі і оголосив про створення незалежної організації-поселення CSA (перші літери слів Covenant, Sword і Arm of Lord).

"Це було щось середнє між селом зразка XVIII століття і сучасною армійською частиною. Люди старшого віку працювали на фермах, а молодь займалася військовою підготовкою", - говорив один із перших членів CSA Філіп Донован.

CSA мала в арсеналі 2000 гвинтівок, пістолетів, автоматів і кулеметів. Згодом нацистам вдалося придбати динаміт, 420 ручних гранат і 60 протипіхотних мін. Склад зброї розташовувався під землею.

Автор: Михайло Соболєв
  Найбільше екстремісти дорожили дружбою з ку-клукс-кланом
Найбільше екстремісти дорожили дружбою з ку-клукс-кланом

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін вдерся в Крим і на Донбас, щоб знищити Європу"

В поселення CSA приїжджали групи скінхедів з Нью-Йорка і Каліфорнії, ультраправі релігійні діячі, представники іноземних націоналістичних угруповань. Найбільше екстремісти дорожили дружбою з ку-клукс-кланом.

1974 року члени CSA і KKK спільно викрали чотирьох афроамериканців і закопали їх живцем на території поселення.

"Дуже шкода, що у нас немає атомних бомб. Ми б скинули їх на Вашингтон, Каліфорнію та Нью-Йорк. Це найкращий спосіб заявити про своє існування", -говорив Еллісон.

Організація планувала зробити кілька грандіозних терактів на території США.

Еллісон відкинув усі ризиковані варіанти. Він зупинився на ідеї отруєння найбільших водосховищ країни сумішшю ртуті і ціаніду.

"Тільки коли мільйони людей будуть битися в конвульсіях після випитої кави, федерали зрозуміють, що відбувається", - говорив один із активістів CSA Крістофер Хакл.

ФБР дізналося про плани CSA за три місяці до "дня ікс". Так екстремісти називали день зараження води.

19 квітня 1985 року поселення екстремістів оточив арканзаський спецназ. ФБР підключило до операції 312 додаткових агентів.

"Якби події розвивалися за найгіршим сценарієм, ми б втратили щонайменше половину штурмовиків. Більшість екстремістів пройшло підготовку в армії і прекрасно володіла зброєю" , - розповів один з керівників операції Олівер Томпсон.

Переговори між ФБР і CSA тривали чотири доби. Еллісон і його однодумці здалися.

Лідери CSA були засуджені до різних термінів ув'язнення. Еллісон погодився співпрацювати зі спецслужбами, тому пробув за ґратами кілька років. Його місцезнаходження зараз невідоме.

20 років тому правими націоналістами були неосвічені скінхеди і невдахи. Зараз ультраси мають хорошу освіту, гарно вдягнені, ввічливі. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив австрійський письменник Мартін Поллак.

Зараз ви читаєте новину «Американське "біле братство" могло зламати хід історії США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі