субота, 09 листопада 2019 08:20

Американці і канадці усю ніч були без електроенергії

Американці і канадці усю ніч були без електроенергії
Енергетична катастрофа сталася на Ніагарському енерговузлі Канади. Фото: https://traveltheworld.com

30 мільйонів людей у восьми штатах США і канадських провінціях Квебек та Онтаріо на цілу ніч опинились в повній темряві. 9 листопада 1956 року о 17:16 раптово в Онтаріо вийшла з ладу лінія електропередачі Ніагарського енерговузла.

Після виходу з ладу електромережі, через 4 секунди від перевантаження відключилися ще п'ять ліній, через кілька хвилин погасла єдина енергетична система північного сходу США і частини Канади. Загальна площа відключення склала понад 200 тисяч кв. кілометрів – це найбільша в історії аварія у системі електропостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атомна електростанція дала перший струм

Лише під ранок подачу електрики вдалось відновити. Більше 14 годин провели у вагонах метро та кабінах ліфтів 800 тисяч пасажирів. Літня мешканка Нью-Йорка не змогла винести напруги, у неї стався серцевий напад, коли вона пішки спускалася з одного із хмарочосів. Через автомобільних пробок її не встигли доставити в лікарню. В чотирьох районах канадської столиці Оттава зареєстровані випадки мародерства.

Зі зникненням електроенергії в цих містах повністю було припинено рух громадського транспорту, зупинилося метро. У поїздах підземки в тунелях виявилися замкнені тисячі людей, влада довгий час не могли вирішити питання про їх евакуації. Люди самі намагалися вибиратися з вагонів метро.

Два енергоблоки Чорнобильської АЕС дали струм 27 вересня 1977 року. Це була перша атомна електростанція в Україні. Її будівництво розпочалося у 1971 році на березі річки Прип'ять. За рік до того взялися зводити місто для енергетиків Прип'ять.

Зараз ви читаєте новину «Американці і канадці усю ніч були без електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі