неділя, 21 листопада 2021 07:42

Україна відзначає День гідності та свободи

Автор: vin.gov.ua
 

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Приурочений до Революції гідності 2013 року та помаранчевої революції 2004-го.

21 листопада 2004-го в Україні відбувся другий тур президентських виборів. Обирали наступника Леоніда Кучми. Боротьба йшла між прем'єр-міністром України Віктором Януковичем та лідером опозиції Віктором Ющенком.

Національний екзитпол зафіксував перемогу Віктора Ющенка з результатом близько 54%. Янукович набирав близько 43%. Та голосування проходило з численними порушеннями - "каруселі", масового вкидання бюлетенів, недопуску і побиття спостерігачів на дільницях. ЦВК на чолі з Сергієм Ківаловим визнав переможцем Віктора Януковича.

Щоб захистити результати голосування, тисячі українців зібралися на майдані Незалежності в Києві. Протести отримали назву помаранчева революція. Верховний суд України 3 грудня оголосив результати другого туру виборів недійсними та призначив повторне голосування на 26 грудня. Тоді переміг Віктор Ющенко, набравши близько 52% голосів.

З 2005 року в пам'ять про ті події в Україні 22 листопада відзначали День свободи.

Ставши президентом 2010-го, Віктор Янукович скасував свято.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На алеї Героїв Небесної сотні влаштували толоку - фото

21 листопада 2013 року на головній площі Києва почався Майдан — перша акція протесту на підтримку європейського курсу України. Раніше того ж дня Кабмін на чолі з Миколою Азаровим фактично заблокував цей вектор. Він видав розпорядження призупинити процес підготовки до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це сталося за кілька днів до Вільнюського саміту Східного партнерства, де планували підписати таку асоціацію.

Протестуючи проти цього рішення, тисячі українців понад тиждень виходили на акції в центрі Києва. В ніч на 30 листопада їх розігнали спецпризначенці. Це стало поштовхом до більш масштабних подій Революції гідності, у фінальні дні якої в центрі Києва загинули десятки українців. Віктор Янукович втік з країни.

13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко своїм указом оголосив 21 листопада Днем гідності та свободи.

"Свято встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. Для віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору", - йдеться в указі.

20 лютого 2014-го Україна пережила найтрагічніший етап Революції гідності. В центрі Києва від вогнепальних поранень загинули 47 людей, понад тисячу дістали поранення.

З 18 лютого почалося загострення протистоянь мітингувальників Євромайдану і "Беркуту". Працівники міліції, спільно з тітушками, почали жорстоко бити і розстрілювати людей. На вулицях Інститутській та Грушевського, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинули 23 людини.

Зараз ви читаєте новину «Україна відзначає День гідності та свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі