понеділок, 17 травня 2021 12:56

Як знайти інформацію про репресованого в радянські часи

Як знайти інформацію про репресованого в радянські часи
Українські архіви охоче допоможуть із пошуком інформації про репресованих комуністичним чи націонал-соціалістичним режимом Фото: Thinktanks.by

Архів національної пам'яті представив п'ять відеороликів, які допоможуть охочим самостійно знайти інформацію про репресованих родичів.

Репресованими комуністичним режимом вважаються люди, які були розстріляні, розкуркулені, депортовані, переселені, вислані в табори чи на спецпоселення, а також відправлені в тюрми й колонії за активну громадянську позицію, передає "Історична Правда".

У першому відео "Що таке Архів національної пам'яті" директор установи Ігор Кулик розповідає про сам архів та 4 млн документів періоду СРСР, які в ньому зберігатимуться.

У другому відео "З чого почати пошук документів про репресованих родичів" наводиться перелік основних онлайнових баз даних, у яких кожен охочий може вільно шукати інформацію про постраждалого від репресій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 16 травня Україна вшановувала жертв політичних репресій

У третьому - "В яких архівах шукати інформацію про репресованого родича" - надається перелік архівів, у яких можна знайти архівну слідчу справу чи справу на ув'язненого родича.

У четвертому - "Як написати заяву в архів" - розповідають про те, яку обов'язкову інформацію треба вказати для звернення в архів, чи потрібно доводити родинний зв'язок, щоб отримати архівну справу на репресованого та як довго архіви відповідають на звернення.

У п'ятому відео пояснюють, як працює Консультаційний центр із пошуку інформації про репресованих при Архіві національної пам'яті.

Усі відео можна переглянути на Youtube-сторінці Архіву

Торік Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті відкрив Консультаційний центр із пошуку інформації про репресованих у 1917-1991 роках осіб.

У центрі надають безплатні консультації всім охочим, супроводжуватимуть тих, хто хоче дізнатися про долю репресованих родичів чи історичних постатей. Також фахівці допоможуть написати правильні звернення та запити до архівів.

Зараз ви читаєте новину «Як знайти інформацію про репресованого в радянські часи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі