вівторок, 14 вересня 2021 12:21

Як змінилось українське місто за 150 років – рідкісні гравюри та фото
11

За 150 років більшість будівель Луцька змінили свій вигляд
Фото: З колекції Віктора Літевчука
За 150 років більшість будівель Луцька змінили свій вигляд
За 150 років більшість будівель Луцька змінили свій вигляд
За 150 років більшість будівель Луцька змінили свій вигляд
За 150 років більшість будівель Луцька змінили свій вигляд

Щороку у вересні Луцьк відзначає річницю від дати першої писемної згадки про місто. Це запис 1085 року в Іпатіївському літописі, який стосувався міжусобної боротьби між нащадками князя Ярослава Мудрого.

Gazeta.ua пропонує переглянути колекцію рідкісних фото і листівок з видами міста колекціонера Віктора Літевчука. На них є зображення найдавніших будівель Луцька.

Можна побачити панорами ХІХ - початку ХХ ст. Більшість архітектурних споруд сьогодні мають інший вигляд та призначення. Луцький замок реставрували у 1970-1980-х. Він змінився, тому його важко одразу впізнати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жили люди на Закарпатті після приходу угорців 1939 року – добірка фото

Найбільша православна святиня Луцька – Свято-Троїцький собор, раніше був костелом. Теж відрізняється від нинішнього вигляду храму.

За 150 років центр міста набув зовсім інших рис. У цьому можна переконатись, переглянувши ролик, який зняла до свята театр-студія "ГаРмИдЕр" на замовлення управління туризму та промоції Луцької міської ради.

Відкрили туристичний 150-кілометровий маршрут "Волинський спадок". Він об'єднав 40 архітектурних, археологічних та природніх пам'яток Волинської та Рівненської областей. Розробники заявляють, що його цікаво долати пішки, на велосипеді або авто.

"Ідея маршруту, який об'єднує історичні локації з пам'ятками природи, виникла давно. Мали напрацювання по менших проєктах і досвід подорожей Волинню. Потім дізналися, що програма "Культура+" Українського культурного фонду підтримує міжсекторальні культурні проекти. Вирішили, що це можливість втілити наш задум – 150-кілометровий маршрут. Доопрацювали, щоб був максимально якісним та цікавим для широкого кола туристів. Під нього створили сайт, де плануємо постійно поновлювати інформацію та додавати нові проєкти", - розповіла Gazeta.ua керівниця ГО "Волинська фундація" Анна Данильчук.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилось українське місто за 150 років – рідкісні гравюри та фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі