вівторок, 05 лютого 2019 13:46

Як жили кияни у 1930-ті
24

Сталінські репресії почалися у Києві у 30-ті роки ХХ століття. Зокрема, масові страти здійснювалися на території Биківні.

У 1930-ті роки в Києві запроваджено автобусний і тролейбусний рух, збудовано міст імені Євгенії Бош, уведено в дію першу АТС, організовано центральне опалення, пише Главком.

Крім того, у 1934-му до міста була перенесена з Харкова столиця УСРР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стомлені війною - як жило буковинське село під час Першої світової

Знімки Києва за часів Сталінських репресій оприлюднили на сайті Київ Фотолітопис.

Вул. Воровського (зараз Хрещатик). Універмаг "Сорабкоп" (до революції магазин "К. Людмер і сини") на розі вулиці Енгельса (зараз Лютеранська). Будівля зруйнована під час пожежі Хрещатика у вересні 1941 р.
Вид з Дніпрових круч на лівий берег і Труханів острів. До Другої світової війни на Трухановому острові було велике селище зі своєю інфраструктурою - церквою (знесеної в середині 1930-х рр.), базаром і школою. Маківки церкви святої Єлизавети можна розглянути зліва на знімку, майже у самому краї острова. Це була найвища будівля селища, яка розташовувалася навпроти Поштової площі.
Кінотеатр на вул. Шолом-Алейхема (тепер Костянтинівська), 26. Відкрили 8 листопада 1930 р., називався "Дев'яте Держкіно" і був розрахований на 680 місць. Це перший з побудованих після революції кінотеатрів. Регулярні сеанси почалися 29 січня 1931р., коли відбулася прем'єра фільму "Гегемон". Тепер - це знайомий кожному киянину кінотеатр "Жовтень".
Вид на будівлю і поле іподрому, який перебував на вулиці Урбановича, 5 (нині вулиця Суворова), з дзвіниці Києво-Печерської лаври (тоді Всеукраїнське музейне містечко за адресою Цитадель, 9).
Верхня станція фунікулера, оновленого і реконструйованого після аварії 1928 р

29 січня столичному кінотеатру "Жовтень" виповнилося 88 років. Його відкриття відбулося 29 січня 1931 року. Тоді кінотеатр називався "Дев'яте Держкіно".

Зараз ви читаєте новину «Як жили кияни у 1930-ті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі