понеділок, 08 липня 2019 17:57

Як заселяли Донбас на початку XX століття - добірка фото
13

Магазин годинкаря на ринковій вулиці
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA
Ринкова вулиця на станції Гришине. Зліва магазин Козинського "Чоловічі сукні".
Станція Гришине. Зліва знаходиться млин братів Геккерів. Паровий вальцовий млин належав Давиду та Ізраїлю Геккерам. Річна продуктивність оцінювалася в 245 тисяч рублів. На млині працювало 14 робітників.
Агенти служби руху станції Гришине
Службовці і працівники депо Гришине

У мережі опублікували фото робітничого селища Гришине - тепер Покровськ, Донецька область на початку XX ст.

Виникнення селища пов'язано з будівництвом Катерининської залізниці 1880-го. Станцію назвали в честь найближчого до неї села - Гришине. Входило до складу Гришинської волості Бахмутського повіту Катеринославської губернії, повідомляють Хроніки Прекрасної Епохи.

Першими жителями пристанційного селища були селяни навколишніх сіл, а також переселенці з північних губерній України та центральної Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поля й озера - як 80 років тому виглядали Позняки

1881 року в Гришиному організували одне з основних депо залізниці, 1883-го — 2-поверховий вокзал. 18 травня 1884-го Катерининська залізниця почала діяти. На початку XX ст. станція Гришине щороку надсилала до 1 млн пудів хліба і 3 млн пудів кам'яного вугілля. В селищі виникли дрібні підприємства, а навколо нього — численні вугільні копальні.

На початку XX ст. в селищі проживало близько 2600 осіб, переважно залізничники та їхні сім'ї. До початку Першої Світової війни у селищі проживало вже 4465 осіб.

В інтернеті показали жителів Галичини 100 років тому. Світлини зробили невідомі австрійські фотографи. На фотографіях показали селян, військових. Сфотографували галицькі хати та церкви.

Зараз ви читаєте новину «Як заселяли Донбас на початку XX століття - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі