понеділок, 18 жовтня 2021 00:46

Як виглядало у давнину білоруське місто - добірка фото
14

Міст
Фото: Polona.pl
Суворовська вул.
Міст через Двіну
Вокзал
Гоголівська вул.

Gazeta.ua зібрала фото білоруського міста Вітебська 1910-х років.

В ті часи у місті проживало 109 тис. осіб. Вітебськ був одним з найбільших промислових центрів заходу Російської імперії. Там діяло 45 фабрик і заводів, на яких працювало близько 8 тис. осіб.

18 червня 1898 року в місті відкрили трамвайний рух. Це був четвертий трамвай в імперії та перший на території Білорусі. Для церемонії відкриття місцевий композитор Отто Крамер написав спеціальний "Трамвай-марш". Транспортна мережа перший час належала акціонерам з Бельгії.

52,4 % населення міста складали євреї. Білоруси та росіяни - 39,9 %. У Вітебську діяло два театри, три друкарні, вісім книгарень, чотири бібліотеки.

"На головній вулиці було гуляння - повільно рухалася по тротуарах густий натовп повних дівчат, вбраних з провінційною єврейською пишністю в оксамитові товсті шубки, лілові, блакитні і гранатові. За ними, але скромно, окремо йшли молоді люди, все в казанках, але теж з пейсами. Я йшов як зачарований в цьому натовпі, в цьому настільки древньому, як мені здавалося, місті, в усій його чудній новизні для мене. Сутеніло, я прийшов на якусь площу, на якій височів жовтий костел з двома дзвіницями. Увійшовши в нього, я побачив напівтемрява, ряди лавок, попереду, на престолі, півколо вогників", - писав про Вітебськ Іван Бунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фортеця та костел - показали давні фото українського міста

Під час революції 1905-го у місті проходили страйки. У Вітебську діяло багато єврейських політичних партій.

Gazeta.ua зібрала листівки з видами Житомира, зроблені 1906 року. На світлини потрапили вулиці, основні будівлі міста та береги річки Тетерів. За даними 1885 року у Житомирі було 5207 будинків, проживало 54935 мешканців. Крім українців у місті жило багато поляків та євреїв. Тут було 12 церков, два костели та дві синагоги.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядало у давнину білоруське місто - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі