вівторок, 22 вересня 2020 16:28

Як виглядало ''місто мрій'' 85 років тому
24

Театр, Третя авеню, 24 квітня 1936
Фото: cameralabs.org
Церква Трійці і Уолл-Стріт-Тауерс, 1934
Хлібний магазин на Блікер-стріт, 3 лютого 1937
Фултон-стріт, Манхеттенський пейзаж з 17-го пірсу, 26 листопада 1935
Торговець кукурудзою, Нижній Іст-сайд.

Показали фотографії Нью-Йорка 1930-х років, зроблені фотографом Береніс Еббот.

Жінка народилась 1898 року у Спрингфілді, шатат Огайо. У Нью-Йорк приїхала після закінчення університету. Зупинилась у Гринвіч-Віллидж - одному із найдавніших районів міста, де селилися представники заможної еліти та інтелігенція. Підпрацьовувала офіціанткою і акторкою, захопилась скульптурою й живописом, пише Cameralabs.

У місті познайомилась із художником-дадаїстом Марселем Дюшаном. Згодом - із фотографом та режисером Ман Реєм. Разом із ним 1921 року вирушила до Парижу, де вчилась мистецтву фотографії. Уже за 5 років відкрила там власний салон - робила фото відомих письменників і поетів. Повністю відмовилась від реклами.

Міськими пейзажами захопилась після знайомства з французьким фотографом Еженом Атже. Після повернення до Нью-Йорку знімала місто як безмежний і цілісний живий організм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Нью-Йорк зустрічав мігрантів наприкінці XIX ст. - добірка фото

На світлинах можна побачити хмарочоси, елітні та звичайні квартири, маленькі магазинчики та ресторани, а також городян, заклопотаних повсякденними справами.

"Створення міського портрету - справа всього мого життя, і одного знімка для цього недостатньо, адже місто постійно змінюється, - казала фотограф. - Усе суще є частиною його історії - у фізичне тіло з цегли, каменю, сталі, скла та дерева вдихають життя чоловіки і жінки, що його населяють".

Менеджер з продукту видавничого дому "Комітет" Денис Ширяєв показав кольорову та високоякісну версію відеоролика A Trip Through New York City - "Подорож Нью-Йорком". Його зняла шведська компанія Svenska Biografteatern під час поїздки в Америку 1911-го.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядало ''місто мрій'' 85 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі