понеділок, 17 червня 2019 14:27

Як виглядали перші київські пляжі - фото
8

Пристань та огорожена купальня. Міський пляж Києва. Листівка створена на початку XX ст.
Фото: Київська фундація культури
Міські купальні з загальними відділеннями та "номерами" біля човнової пристані неподалік Поштової площі. Листівка початку ХХ століття
"Німецькі окупанти на київському пляжі в очікуванні пароплава" архівне фото 1918-го
Нудисти засмагають на місцевому пляжі
Нудисти засмагають на місцевому пляжі

Наприкінці ХІХ століття вздовж наддніпрянського шосе збудували огороджені купальні з дощатими павільйонами для перевдягання. За їх відвідування стягували платню, приблизно рівну платі за користування громадськими лазнями.

Для заможної публіки були зроблені індивідуальні вигородки-"номери". Облаштування купалень контролювалося міською думою. Вхід до закладів було заборонено нетверезим, хворим на інфекційні хвороби, особам у брудному одязі та собакам. Заборонялося прати одяг, митися з милом і плювати в воду — для цього були передбачені спеціальні плювальниці. Також на стіні купальні обов'язково висів годинник. Плата стягувалася погодинно, про це пише Київська фундація культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озвучили головні загрози пляжного відпочинку

Предметом жартів газетярів ставали сексуально стурбовані суб'єкти чоловічої статі, що в різний спосіб підглядали за купальницями. В одній замітці, розповідалося про молодика, який занадився перевдягатися у дівоче вбрання і годинами сидіти в жіночій роздягальні. Але й деякі жінки теж "уславилися" схожими діями, цьому навіть присвячена стара гумористична листівка.

Тільки починаючи з 1920-х років отримали розповсюдження пляжі загального користування. Традиції відпочинку біля води принесли до Києва німецькі офіцери та солдати, які 1918-го перебували в місті.

У Києві майже тиждень триває справжнє літо. Температура вдень підвищується до +30°С.

Спекотна погода наполегливо сприяла відкриттю пляжного сезону. Люди повсюдно рятуються від розжареного повітря біля водойм.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядали перші київські пляжі - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі