пʼятниця, 07 травня 2021 12:55

Як українці ставляться до Бандери та Сталіна - опитування

62% українців вважають діяльність радянського диктатора Йосипа Сталіна негативною.

Про це йдеться в результатах опитування, проведеного з 22 по 29 квітня фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

З негативною роллю Сталіна для України погоджується більшість жителів у всіх регіонах. На заході та в центрі так вважають 78% та 69%, на півдні та на сході – по 45%. У південних та східних областях близько 35% вважають діяльність Сталіна наскільки позитивною, настільки й негативно. Переважно позитивною його діяльність вважають 12% жителів Сходу.

Сталіна найбільш позитивно сприймає електорат ОПЗЖ - 20,5%, "Батьківщини" - 8%. Серед електорату "Батьківщини" роль Сталіна вважають "скоріше негативною" 62% опитаних, серед "Європейської солідарності" - 82,9%, "Слуги народу" - 67%, ОПЗЖ - 27,3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін винен у початку Другої світової нарівні з Гітлером - історик

Діяльність провідника ОУН Степана Бандери позитивною для України вважають 32% громадян. Стільки ж вважають його діяльність негативною. 21% вважає діяльність Бандери наскільки позитивною, настільки й негативною. У західному регіоні до нього позитивно ставляться 70%. У Центрі 27% вважають його діяльність позитивною. Стільки ж негативною. У південному регіоні до Бандери негативно ставляться 54%, у східному - 48%. Позитивно ставляться по 11% в обох регіонах. Молодь більш схильна вважати Бандеру історичною постаттю, чия діяльність була скоріша позитивною для України.

36% прихильників "Слуги народу" вважають Бандеру позитивною постаттю, 27% – негативною. Серед прихильників ОПЗЖ його позитивно сприймають 4%, а 63% – негативно. 57% прихильників ЄС вважають Бандеру позитивною постаттю. Негативною – лише 12%.

Автор: dif.org.ua
  Діяльність Степана Бандери як історичної постаті позитивною для України вважають 32% громадян
Діяльність Степана Бандери як історичної постаті позитивною для України вважають 32% громадян

Більшість українців (41%) вважає, що Україна має вшановувати обидві дати: День пам'яті та примирення 8 травня й День перемоги над нацизмом 9 травня. Про це йдеться в опитуванні фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно із соцслужбою Українського центру економічних і політичних досліджень Олександра Разумкова.

Зараз ви читаєте новину «Як українці ставляться до Бандери та Сталіна - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі