вівторок, 11 червня 2019 13:35

75 кг золота і срібла - діти знайшли найбільший скарб в Україні
6

На Полтавщині знайшли поховання хана
Фото: reporter.pl.ua
На Полтавщині знайшли поховання хана
На Полтавщині знайшли поховання хана
На Полтавщині знайшли поховання хана
На Полтавщині знайшли поховання хана

11 червня 1912-го біля села Мала Перещепина сучасного Новосанжарського району Полтавської області двоє хлопчаків знайшли скарб. У ньому було 25 кг виробів із золота та 50 кг срібла.

12-річний Федір Деркач і 14-річний Карпо Маджар пасли худобу та знайшли у землі посудину. Батьки подумали, що діти вкрали її з церкви. Знахідку показали священику. Той повідомив про посудину до Полтави.

За 2 дні до села прибув поліцейський і археолог Іван Зарецький. За той час селяни розкопали місце скарбу та порозбирали монети, коштовний посуд, персні, браслети, позолочену зброю та кінську упряж.

Згодом поліція вилучила у селян 800 золотих і срібних предметів. Наступними кількома роками багато жителів села замінили солом'яні стріхи своїх хат на бляшані й черепичні дахи.

Під конвоєм скарб відправили до Петербурга до Ермітажу, де він досі зберігається. Скарб вважається найбільшим у Східній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У підлозі будинку знайшли скарб

Вчені вважають, що скарб був заупокійними дарунками. Знайшли залишки дубових брусів із рештками шовкової тканини. Це міг бути дерев'яний саркофаг, обшитий шовком.

Час заховання скарбу визначили за знайденими в ньому монетами – VII ст. н.е. Більшість дослідників вважає, що скарб належав вождю степових кочівників. У той час на території сучасної України існували кочові об'єднання Велика Булгарія та Хозарський каганат.

На початку 1980-х німецький учений Йоахім Вернер, а потім австрійський науковець Вернер Зайбт і болгарські історики й археологи детально дослідили скарб і прочитали написи давньогрецькою мовою на перснях-печатках із нього. Вернер висунув версію, що біля Малої Перещепини знайшли поховання Кубрата – хана, а потім кагана Великої Булгарії.

Музей сарматського царя Інесмея та музей вина й виноградарства відкриють у місті Ямпіль на Вінниччині. Базою для створення музею правителя стануть знахідки вінницьких археологів 1980-х поблизу села Пороги Ямпільського району.

Зараз ви читаєте новину «75 кг золота і срібла - діти знайшли найбільший скарб в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають