пʼятниця, 11 січня 2019 16:43

4,8 тис. км за 67 днів - завершили найдовшу експедицію Антарктикою

Британець Ренальф Фіннес із колегами Олівером Шепардом і Чарльзом Бертоном 11 січня 1981-го завершили найдовшу за відстанню та найкоротшу за тривалістю експедицію Антарктикою. Мандрівники за 67 днів подолали 4,8 тис. км.

Автор: radioiskatel.ru
  Ранульф Фіннес очолив експедицію через Антарктику
Ранульф Фіннес очолив експедицію через Антарктику

Цей рекорд встановили у рамках трансглобальної експедиції 1979-1982-х. Тоді мандрівники обійшли Землю за нульовим меридіаном і за 180 від півдня на північ. Головною особливістю було те, що вони користувалися лише наземним транспортом.

Автор: ru.wikipedia.org
  За 67 днів шляху подолали 4,8 тис. км.
За 67 днів шляху подолали 4,8 тис. км.

Ось так згадував Фіннес завершення переходу льодового континенту:

"Роджер Кларк, новозеландський командир бази Скотта, вийшов на зустріч з саньми, запряженими хаскі. Він провів нас морським льодом, розсипаючи покірних тюленів, до мису Прам. Там дерев'яні хатини його бази тулилися біля моря. Вгорі, на скелях, було близько 60 новозеландців, що дивилися вниз, і хтось заграв на волинці мелодію "Дивовижна грація".

Чарльз Бертон говорив, що перехід був "нічним кошмаром". Усім було страшно за своє життя, але ніхто не хотів цього показувати. Безліч разів лід тріскався у них під санками, доводилося рухатися швидко та "зигзагами".

Автор: mirror.co.uk
  Бертон і Фіннес піднімають тост за трансглобальну експедицію
Бертон і Фіннес піднімають тост за трансглобальну експедицію

У Книзі рекордів Гіннеса 1984-го Ренальфа Фіннеса назвали "найвеличнішим із нині живих мандрівників-дослідників у світі".

Фіннес написав 19 книг, як документальних на тему подорожей, так і пригодницьких романів. Серед найвідоміших - роман The Feather Men 1991-го, за яким за 20 років зняли фільм "Професіонал".

В останні роки Фіннес, незважаючи на страх висоти, займається альпінізмом, бере участь у ветеранських марафонських змаганнях. Він займається політикою. Перша дружина Фіннеса Джіні дуже підтримувала його. За це отримала Полярну медаль, яку не давали до цього жодній жінці. Вона померла від раку. Фіннес одружений вдруге із наїзницею Луїзою Меллінгтон.

Зараз ви читаєте новину «4,8 тис. км за 67 днів - завершили найдовшу експедицію Антарктикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі