пʼятниця, 31 липня 2015 10:20

459 років тому помер засновник Ордену єзуїтів Ігтантій Лойола

459 років тому помер засновник Ордену єзуїтів Ігтантій Лойола
Фото: Wikipedia

31 липня 1556 року в Римі на 66-у році життя помер Ігнатій Лойола, засновник Товариства Христа, католицького ордену освітян і місіонерів, активний борець із протестанською Реформацією.

Ігнатій народився в 1491 році в знатній і заможній іспанській сім'ї. Мало цікавлячись питаннями релігії, він здобув військову освіту і почав свою кар'єру в 1517 році при дворі Антоніо Манріке де Лара, віце-короля Наварри. В травні 1521 року під час облоги французького міста Памплона, Лойола був серйозно поранений і протягом тривалого лікування багато часу приділив читанню Біблії і релігійної літератури. З лютого 1522 року він почав вести життя жебрака і молився по сім годин на добу, а в 1523 році здійснив паломницький візит до Єрусалиму. Повернувшись в 1524 році до Іспанії, Ігнатій зайнявся самоосвітою, навчався в університетах Барселони, Саламанки і Парижа.

У серпні 1534 року Лойола з шістьома своїми однодумцями на Монмартрі, поблизу Парижу, прийняли рішення створити новий релігійний орден для навернення іновірців до християнства. Не маючи можливості здійснити паломництво у Святу землю, вони направились в Рим до папи римського, і у вересні 1540 року Павло III благословив створення Товариства Христа, як офіційно називався орден єзуїтів.

Завдяки активній діяльності Лойоли орден швидко збільшувався. Єзуїтські місіонери активно виступали проти Реформації і сприяли поверненню в лоно католицької церкви великої кількості протестантів. Єзуїти мали свої місії в Індії, Бразилії, Конго, Ефіопії. Відводячи велику роль освіті, єзуїти заснували в Римі коледж (пізніше - Григоріанський університет) і Германікум, школу для німецьких священників, а також низку благодійницьких організацій, котрі, зокрема, опікувалися колишніми повіями і вихрещеними євреями.

На момент смерті Ігнатія Лойоли 31 липня 1556 року єзуїти мали понад тисячу своїх священників. В 1622 році Ігнатій Лойола був канонізований католицькою церквою.

Зараз ви читаєте новину «459 років тому помер засновник Ордену єзуїтів Ігтантій Лойола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі