пʼятниця, 16 травня 2014 15:39

366 років тому військо Богдана Хмельницького здобуло першу перемогу за підтримки татар
4

Фото: libr.rv.ua


366 років тому військо Богдана Хмельницького, підтримане татарською кіннотою Тугай-бея, здобули першу перемогу над військами Речі Посполитої Стефана Потоцького.

16 травня 1648 року відбулась битва під Жовтими Водами.

Ще 14 травня Потоцький розпочав переговори, в ході яких Хмельницький висунув вимогу здачі всієї артилерії і клейнодів, натомість надаючи полякам право на відступ. Не досягнувши домовленості, вночі з 15 на 16 травня польське військо спробувало вийти з оточення, здійснивши марш до урочища Княжі Байраки.

Подолавши близько 8 кілометрів, вони були атаковані татарською кавалерією, а згодом з тилу - загоном Максима Кривоноса.

Так і не отримавши підмоги основних сил, які просувались вкрай повільно, остерігаючись попасти в засідку, і все ще були за 100 кілометрів від місця подій, поляки були розбиті.

Натхненні перемогою, війська Богдана Хмельницького і кримських татар в кінці травня розбили 18-тисячну польську армію Миколи Потоцького в битві під Корсунем.

У 1998 році, у дні святкування 350-річчя початку Визвольної війни Хмельницького, поряд з урочищем Княжі Байраки, на околиці села Жовто-Олександрівка П'ятихатського району Дніпропетровської області відкрито пам'ятник на честь перемоги у битві на Жовтих Водах: на одній з гранітних брил викарбувано герб гетьмана Богдана Хмельницького, на другій - герб кримсько-татарського роду Гіреїв як символ військової доблесті і союзу запорізького козацтва та кримськотатарського війська, що здобули на Жовтих Водах легендарну перемогу.

Зараз ви читаєте новину «366 років тому військо Богдана Хмельницького здобуло першу перемогу за підтримки татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі