середа, 11 лютого 2015 19:06

215 років тому народився "батько" фотографії Вільям Талбот - раритетні фотографії
15

Фото: Metropolitan Museum of Art

11 лютого 1800 року в графстві Вілтшир в Великобританії народився Вільям Генрі Фокс Талбот - фізик і хімік. Він винайшов негативно-позитивний процес - спосіб отримання негативного зображення, з якого можна отримати необмежену кількість позитивних копій. Тальбот також відомий як перший фотограф Оксфорда та Парижа.

У 1835 році Тальбот з використанням паперу, просякнутого нітратом срібла і розчином солі, створив перший негатив. Він сфотографував вікно своєї бібліотеки зсередини камерою з оптичною лінзою величиною всього 8 сантиметрів.

У 1840 році винахідник відкрив спосіб створення позитивної копії на сольовому папері з паперового негативу. Технологія давала можливість копіювання знімків, позитиви друкувалися на аналогічному папері. Тальбот назвав цю технологію калотипією.

У 1841 році вчений запатентував негативно-позитивний спосіб створення фотознімків. Він знімав за допомогою паперу, просякнутого сріблом та йодом, виявляв за допомогою нітрату срібла, а фіксував, застосовуючи тіосульфат натрію. Після фіксації винахідник опускав негатив в ємність з воском, який робив знімок прозорим, а потім накладав прозорий негатив на спеціальний папір, експонував і отримував позитивну фотографію.

У 1844 році Вільям Тальбот опублікував книгу з фотоілюстраціями під назвою The Pencil of Nature ("Олівець природи"). Сьогодні пропонуємо вам ознайомиться з фотороботами Тальбота.

Зараз ви читаєте новину «215 років тому народився "батько" фотографії Вільям Талбот - раритетні фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі