пʼятниця, 31 липня 2015 12:01

140 років назад помер наступник Лінкольна Ендрю Джонсон

140 років назад помер наступник Лінкольна Ендрю Джонсон
Ендрю Джонсон. Фото: Wikipedia

Ендрю Джонсон народився 29 грудня 1808 ролі в Ролі (штат Північна Кароліна, США). Його сім'я була бідною, батько не вмів ні читати, ні писати і ледве міг прогодувати дружину і дітей. Сам Ендрю замість школи був відданий в навчання до кравця. Переїхавши в Грінвілл (штат Теннессі), він зайнявся кравецькою справою, одружився і швидко розбагатів. Політична кар'єра Джонсона почалася в 1829 році, коли він став членом міської ради Грінвілла.

У 1834 році, у віці 26 років, він зайняв пост мера Грінвіллі, з 1835 року був сенатором Конгресу штату Теннесі, з 1843-го - членом палати представників у Вашингтоні, а в 1853 році був обраний на пост губернатора штату Теннессі. Джонсон був прихильником рабства, проте в громадянській війні прийняв сторону Півночі. 4 березня 1865 року після обрання віце-президентом США Джонсон виголошував свою інавгураційну промову у п'яному стані, через що за наполяганням президента Лінкольна був змушений покинути церемонію. Через місяць після цієї події Авраам Лінкольн був убитий, а Джонсон став президентом США.

Вступивши на посаду, він майже одразу зіпсував відносини з Конгресом. Джонсон заборонив новоствореному Бюро вільних людей надавати неграм конфісковані землі поза плантаціями, а також наказав відібрати і повернути колишнім власникам землі, віддані чорношкірим під час війни. Незважаючи на всі докази Конгресу про те, що колишнім рабам потрібно дати якийсь захист, президент залишився непохитний. У січні 1867 року Джонсон наклав вето на підготований Конгресом проект закону про виборче право для негрів. Конгрес, у свою чергу, відхилив вето і створив комітет, який мав шукати докази зловживання Джонсоном владою. Втім, до зняття Джонсона з посту президента справа так і не дійшла. До слова, за часів президентства Джонсона Америка купила Аляску у Росії за 7,2 мільйона доларів. На наступних президентських виборах прізвище Джонсона навіть не стояло в списку кандидатів. У 1874 році він повернувся в Грінвілл і знову став сенатором штату Теннессі, а рік потому увійшов до палати представників - тієї самої, яка в роки його президентства намагалася оголосити йому імпічмент.

31 липня 1875 року Ендрю Джонсон помер у Грінвіллі від крововиливу.

Зараз ви читаєте новину «140 років назад помер наступник Лінкольна Ендрю Джонсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі