пʼятниця, 29 лютого 2008 17:54

Завтра треба їсти холодець зі свинячих ніжок

Неділю перед Масницями називають "ніжковими заговинами": цього дня востаннє перед Великоднем їли м"ясні страви, як правило, холодець зі свинячих ніжок. Із понеділка вже пригощалися стравами із сиру, яєць, риби, молока та сметани. Тому в Україні Масниці називали Сиропуст або Сирний тиждень, бо в ці дні різноманітні страви готують переважно із сиру. Його заздалегідь складали в дерев"яні бочечки, густо солили й заливали маслом. Із сиром варили-пекли-смажили пироги, пампушки, налисники й вареники. Поливаючи їх маслом, приспівували:

Вареники-великомученики,

Велику муку терпіли,

В окропі кипіли.

Сиром боки позапихані,

Маслом очі позаливані,

Я вас, вареники, величаю

І в сметану вмочаю.

Вірили, якщо останній вареник висушити й узяти із собою до церкви на Великдень, то побачиш усіх відьом, які є в селі.

В Україні млинці — символ сонця, що навесні входить у силу, — на Масницю готували не з пшеничного борошна, а гречаного або пшоняного. Пекли на маслі, їли зі сметаною або "розтиранкою" чи "завдаванкою". На "розтиранку" розтирали солоний сир із маслом, додавали трошки молока і гріли. Вмокали в неї млинці, доки тепла. Молоко вварювали до рожевого кольору й кидали туди трохи кислої сметани. Як добре укисало, виходила "завдаванка".

Зараз ви читаєте новину «Завтра треба їсти холодець зі свинячих ніжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі