Неділю перед Масницями називають "ніжковими заговинами": цього дня востаннє перед Великоднем їли м"ясні страви, як правило, холодець зі свинячих ніжок. Із понеділка вже пригощалися стравами із сиру, яєць, риби, молока та сметани. Тому в Україні Масниці називали Сиропуст або Сирний тиждень, бо в ці дні різноманітні страви готують переважно із сиру. Його заздалегідь складали в дерев"яні бочечки, густо солили й заливали маслом. Із сиром варили-пекли-смажили пироги, пампушки, налисники й вареники. Поливаючи їх маслом, приспівували:
Вареники-великомученики,
Велику муку терпіли,
В окропі кипіли.
Сиром боки позапихані,
Маслом очі позаливані,
Я вас, вареники, величаю
І в сметану вмочаю.
Вірили, якщо останній вареник висушити й узяти із собою до церкви на Великдень, то побачиш усіх відьом, які є в селі.
В Україні млинці — символ сонця, що навесні входить у силу, — на Масницю готували не з пшеничного борошна, а гречаного або пшоняного. Пекли на маслі, їли зі сметаною або "розтиранкою" чи "завдаванкою". На "розтиранку" розтирали солоний сир із маслом, додавали трошки молока і гріли. Вмокали в неї млинці, доки тепла. Молоко вварювали до рожевого кольору й кидали туди трохи кислої сметани. Як добре укисало, виходила "завдаванка".
Коментарі