середа, 23 березня 2011 18:42

За зґвалтування жінки на Русі карали штрафом

Закони Київської Русі у ІХ–ХІ ст. не передбачали жодних покарань за зґвалтування жінок. І це при тому, що в "Руській Правді", основному документі, яким судді протягом століть керувалися під час винесення вироків, були описані фактично всі можливі злочини й відповідні кари за них. Наприклад, "якщо хто відсіче кому який-небудь палець, то платить 3 гривні за кривду. А за вуса 12 гривень, за бороду 12 гривень". Суми немалі: за тих часів 3 гривні коштував кінь, 1 — корова, а за десяту частину гривні можна було придбати вівцю.

Перші згадки про "пошибание", тобто зґвалтування, з'являються в Новгородсько-Готській угоді 1189 року. Цей документ мав вирішувати спори між купцями Новгорода та німецьких і балтійських міст, із якими тоді торгували. Угоду уклали на підставі як руських, так і німецьких законів. Уважають, що з останніх запозичили статтю про зґвалтування. За такий злочин мали карати штрафом. Його розмір залежав від суспільного статусу скривдженої.

Інакше було з рабинею, з якої поглумився її власник: "несть си греха" — тобто чоловік не ніс жодної відповідальності. Правда, якщо жертва поскаржилася до церковного суду, то кривдника могли зобов'язати відпустити жінку з рабства. Окрім того, покаятися у скоєному в церкві та протягом року дотримуватися посту. Звільняли рабиню, якщо її зґвалтував і хтось сторонній, — це було покаранням хазяїнові за недогляд. На додачу винний платив штраф до князівської скарбниці: "Оже кто робу повержеть насильем, а не соромить, — за обиду гривна; паку ли соромить — себе свободна". Згодом ця сума зросла до 15 гривень.

Значно вищі були штрафи за зґвалтування жінок зі шляхетних родин. Наприклад, у збірнику законів ХІІ–ХІІІ ст. "Мерило праведное" сказано: "Оже пошибает мужеску жену либо дчерь, то князю 40 гривен ветхими кунами, а жене или мужьское дчери 40 гривен ветхими кунами". Таку ж суму, до речі, платили вбивці. За "пошибание" дружин або доньок бояр злочинець узагалі мав віддати по 5 золотих гривень, тобто 500 звичайних, князеві й родині жертви. А церковний суд зобов'язував його одружитися зі скривдженою та протягом двох років дотримуватися посту. Якщо ж чоловік відмовлявся, у нього відбирали половину майна й передавали зґвалтованій.

Зараз ви читаєте новину «За зґвалтування жінки на Русі карали штрафом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі