пʼятниця, 18 липня 2008 17:02

Українську Гельсинську спілку започаткував В"ячеслав Чорновіл

  Голова виконавчого комітету Української Гельсинської спілки Левко Лук’яненко (в центрі) та секретарі виконкому Михайло Горинь (ліворуч) і В’ячеслав Чорновіл, 1989 рік. Лук’яненко відсидів у радянських таборах 27 років, Чорновіл — 15, Горинь — 12. На волю
Голова виконавчого комітету Української Гельсинської спілки Левко Лук’яненко (в центрі) та секретарі виконкому Михайло Горинь (ліворуч) і В’ячеслав Чорновіл, 1989 рік. Лук’яненко відсидів у радянських таборах 27 років, Чорновіл — 15, Горинь — 12. На волю

— Українську Гельсинську спілку створили люди добре підготовлені — професіонали, які пройшли університети та академії в радянських концтаборах і тюрмах, — іронізує один із організаторів УГС, колишній політв"язень Богдан Горинь, 72 роки. — У цих "університетах" можна було вдосталь обговорити всі питання — історичні, політичні, філософські.

Цю політичну організацію було засновано у Львові 20 років тому. Головним своїм завданням її члени вважали вихід України з Радянського Союзу. Ініціював створення спілки В"ячеслав Чорновіл.

— 1987 року в самвидавному журналі "Український вісник" Чорновіл опублікував відкритий лист до Михайла Горбачова, — згадує Богдан Миколайович. — А в грудні того ж року сімнадцять членів редколегії "Вісника" стали членами відновленої Української Гельсинської групи — правозахисної організації, що діяла з 1976 року. Але що таке сімнадцять чоловік проти радянської тоталітарної системи?

Улітку 1988-го Чорновіл призначив зустріч Богдану Гориню та його братові Михайлу.

— Ми йшли по залізничній колії за містом, постійно озираючись, щоб нас ніхто не підслухав. Домовилися, що будемо формувати нову політичну організацію. Назвати її вирішили нейтрально, аби не викликати посиленого інтересу влади.

Про створення Української Гельсинської спілки оголосили 7 липня на мітингу біля Львівського університету ім. Івана Франка.

— Щоб мітинг не заборонили, формально він був присвячений охороні пам"яток, — згадує Богдан Горинь.

Наступний мітинг УГС організувала 4 серпня. Людей розганяла міліція із собаками.

На виборах депутатів до Верховної Ради УРСР у березні 1990 року одинадцять членів УГС перемогли у своїх виборчих округах. Наступного місяця Українську Гельсинську спілку перетворили на першу в новітній історії України партію — Українську республіканську.

Зараз ви читаєте новину «Українську Гельсинську спілку започаткував В"ячеслав Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі