вівторок, 08 квітня 2008 14:59

Пікассо взяв олівця перш ніж навчився ходити

Колекціонерові Канвейлеру 1958 року зателефонував художник Пабло Пікассо: "Я купив Святу Вікторію!". Канвейлер гадав, що йдеться про картину Поля Сезанна. Та Пікассо мав на увазі 800 га землі біля гори Сен-Віктуар зі старим замком. Ділянка раніше належала Сезанну. Пікассо хвалився: "Я живу в Сезанна". У цій історії — уся вдача й доля митця. Він майже все життя жив у позиченій батьківщині й умів любити світ, у якому жив.

Пабло Руїс Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в Малазі, південна Іспанія. При хрещенні одержав ім"я Пабло Дієго Франсіско де Паула Хуан де Непомукено Марія де лос Ремедіас Кіпріано де ла Сантіссіма Тринідад. Мав двох сестер, Лолу й Кончіту. Батько, Хосе Руїс Бласко, ходив із сином на кориду та працював із ним у майстерні. Дон Хосе був художником, часто малював голубів. Малий допомагав батькові — домальовував птахам лапи. Голуби стали мотивом, що лишився з ним до смерті. Найвідоміший — "Голуб миру", який з"явився на світ 1949 року.

Першим словом, яке вимовив Пікассо, було "Олівець!" — він попросив олівця, коли ще не вмів ходити. У 8 років Пабло намалював першу картину — "Пікадор". 1891-го сім"я переїжджає з Малаги до Ла-Коруньї. Хлопець іде до художньої школи. Шкільні дисципліни його не цікавили. Зате виручала чудова зорова пам"ять: коли складав іспит на атестат зрілості, задачу з математики навіть не "списав", а "змалював", мов копію картини.

Восени 1895 року родина переїжджає до Барселони. Пікассо було тільки 14 — замало, щоб вступати до тамтешньої художньої школи. Однак Пабло прийшов складати іспити й виконав за день усі завдання, на які учням давали місяць. А через два роки повторив це в Королівській академії мистецтв у Мадриді.

Улітку 1898 року Пікассо жив у свого друга в селі Орта де Сан-Хуан. Там він уперше побачив, звідки береться молоко, як роблять олію й вирощують хліб. Був вражений. Він почав малювати раніше, ніж говорити. Засвоїв живопис раніше, ніж таблицю множення. А свою батьківщину відкрив для себе вже після того, як став художником.

Невдовзі в Барселоні, в шинку "Чотири коти" відкрилася його перша виставка. Тут було добре й затишно, однак Пабло не міг залишатись надовго на одному місці. Зрештою, він оселився в Парижі. Тут заводить собі нових друзів. Із ними, за рідкісними винятками, йому довелося прощатись трагічно-рано — багато з них загинули на фронті під час світових воєн. 1904-го, він зустрічає Фернанду Олів"є, яка жила разом із ним до осені 1911 року. Фернанда була першою із семи жінок Пікассо і першою, хто йому позував.

1907-го митець закінчив одну зі своїх найбільших робіт — "Авіньйонські панянки". У ній уперше чітко простежуються ознаки нового мистецького стилю — кубізму. Незвичне накопичення геометричних форм і тьмяні тони шокували публіку. Вони викликали шквал критики. Один із фахівців порадив Пікассо працювати з карикатурами. Але на виставках його картини швидко розкуповують. Майстерню Пікассо відвідали американські багатії Лео й Гертруда Стайн. Викупили кілька робіт за 800 франків — на той час великі гроші. Навесні 1912 року Пабло Пікассо вже з Євою-Марсель Умбер. Художник купує віллу неподалік Авіньйона, де вони й жили до 1915-го. Тоді Єва померла від туберкульозу.

Із Жаклін Рок він одружився у 80 років

Пабло переїжджає у передмістя Парижа, а звідти до Риму — створювати декорації для російського балету, який саме гастролював Європою. Художник закохується в Ольгу Хохлову — балерину, доньку російського генерала. Вони повінчались у Парижі 12 липня 1918 року. Свідками на весіллі були поети Макс Жакоб і Гійом Аполлінер. Обоє з тих друзів, кого Пікассо згодом втратив. Жакоб, єврей, загинув у нацистському концтаборі, Аполлінер помер іще в кінці першої світової війни.

Коли 1921-го в Ольги народився син Поль, Пікассо нетямився від радощів, часто малював їх разом. Однак 1927 року в нього вже новий роман — із Марією Терезою Вальтер. Вона народила доньку Марію Консепсьйон. Ольга не хотіла подавати на розлучення. Митець жив подвійним життям.

Художник усе життя шукав свого дому — в постійних мандрах, сотнях картин і в коханих жінках. Із останньою, Жаклін Рок, він одружився у 80 років.

Крім Поля та Марії, із дітей у нього залишились син Клод і донька Палома — по-французьки "голубка"— від Франсуази Жило. Пікассо помер 8 квітня 1973 року. Перед тим подарував 3 тис. своїх творів музеєві в Барселоні.

1881, 25 жовтня — народився Пабло Руїс Пікассо
1900 — перша виставка в шинку "Чотири коти"
1904 — переїжджає до Парижа
1912 — зустрічає Марсель (Єву) Умбер (померла 1915-го)
1917 — у Римі знайомиться з балериною Ольгою Хохловою, через 4 роки в них народжується син Поль
1937 — пише картину "Ґерніка"
1943 — знайомиться із Франсуазою Жило (син Клод, нар. 1947)
1949 — намалював "Голуба миру"; народилася дочка Палома
1954 — знайомство з Жаклін Рок (одружилися 1961 року)
1973, 8 квітня — Пікассо помирає в Парижі

Зараз ви читаєте новину «Пікассо взяв олівця перш ніж навчився ходити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі