четвер, 10 січня 2008 14:14

Першого посівальника треба посадити на вивернутий кожух

14 січня, понеділок — Найменування й обрізання Господнє, Новий рік за старим стилем. Цього дня вшановують також святителя Василя Великого (ІV ст.). Він вважався покровителем землеробства. Тому цього дня вдосвіта хлопчики ходять по хатах односельців посівати. Першого посипальника садовлять на порозі на вивернутий кожух — щоб кури краще неслися. "На Новий рік погода — буде в полі урода".

15 січня , вівторок — святителя Сильвестра, Папи Римського (ІV ст.).  Вважається покровителем курей. "Півень вночі співає не в пору — на негоду".

16 січня, середа — пророка Малахії (400 р. до Р.Х.). Вважалося, що цього дня можна вигнати замовляннями сказ. Треба стерегти худобу, бо голодні відьми здоюють корів до смерті.

17 січня, четвер — Мучеників Зосими та Афанасія (ІІІ— ІV ст.), яких у народі вважають покровителями бджіл і бджолярів.

18 січня, п"ятниця — Навечір"я Богоявлення, або Голодна кутя. Прийшовши з церкви, хазяїн кропить свяченою водою всю господу, крейдою або розведеним борошном малює хрести над вікнами, дверима хати й господарських будівель, щоб захистити всіх від злих сил. Тому цей вечір називають ще Писаною Колядою. Готують кутю. На столі має бути непарна кількість пісних страв. Розпочинають вечерю ковтком освяченої води. Після вечері виганяли Мороз і Кутю: галасували, стукали у порожні відра, били качалками, макогонами, палками у ріг хати, по одвірках дверей, воріт.

Особливої сили набуває вода в усіх водоймах: течія зупиняється, вода починає хвилюватися, стає цілющою, перетворюється на вино. Яскраві зорі на Голодну кутю — щедрий приплід білих ягниць, буде багатий урожай на ягоди. Якщо цього вечора темно, то гарно вродить гречка.

19 січня, субота — Богоявлення, хрещення Ісуса Христа. У народі свято називається Водохреща, або Йордань. Напередодні на річках і ставках вирубують із льоду хрест, який обливають буряковим квасом. В ополонці священик святить воду, що вважається помічною від усіх недуг та злих сил. Під час водосвяття випускають голубів, що символізує зшестя Святого Духа, й стріляють із рушниць — "застрелюють Коляду". Вірять, що від цих пострілів розбігаються вовки. Після Водохреща починали засилати сватів і готуватися до весіль. Якщо цього дня йде лапатий сніг — добре роїтимуться бджоли, колоситиметься збіжжя.

20 січня, неділя — Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Івана. Закінчення зимових святок. "Прийшов Іван Предтеча  й забрав свята на плечі". На Іванів день хазяїн бере хліб і сіль, що лежали протягом святок на покуті, йде до загороди, стайні й частує скотину "щоб домівку й хазяїна знали". Цього дня строго забороняється робити будь-яку роботу, навіть воду носять парубки.

Зараз ви читаєте новину «Першого посівальника треба посадити на вивернутий кожух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі