пʼятниця, 18 квітня 2008 16:59

Одноразовий стаканчик з"явився 1908 року

Студент юридичного факультету Гарвардського університету в Бостоні, родом з американського штату Канзас, Х"ю Мур підробляв журналістом і розповсюджувачем у газеті "Зе Паккер".

1908 року він прочитав у ній статтю лікаря Елвіна Девідсона про шкідливість громадських поїлок. Сто років тому у США в громадських місцях стояли бачки з краном, до якого ланцюжком була прив"язана металева кружка. Пили з неї і хворі, і здорові. На посудині лікар виявив багато мікробів. Казав, що це є однією з причин високої смертності серед школярів і захворювання на туберкульоз. І Х"ю Мурові спало на думку скрутити конусом цупкий папір і налити в нього з крана води. Коли випив, кульок викинув. Так з"явилася перша "безпечна чашка".

Про свій винахід Х"ю розповів родичеві з Чикаго бізнесмену Лоуренсові Луеллену. Разом чоловіки вдосконалили одноразову паперову посудину — приробили дно. А невдовзі придумали автомат, який продавав чисту, охолоджену льодом воду. Розмістили такі машини на залізничних станціях і вулицях міст. Воду продавали за один цент, а стаканчик був безплатним. На кожному приладі розмістили напис: "Жоден стаканчик не використовується повторно".

Однак прибутку автомати не приносили. Компаньйони вирішили, що треба продавати самі паперові стаканчики. Мур розгорнув кампанію проти негігієнічних посудин.

Одна за одною в газетах і журналах з"являються його рекламні статті: "Не пийте зі спільних кружок! Це — чума!", "Бережіть здоров"я своїх дітей!". Поряд подавали малюнок: немічний чоловік на останній стадії туберкульозу п"є з кружки, а за ним у черзі до громадського крана стоїть квітуча пані. Або такий: посудина біля бачка у формі черепа.

Винахідник навіть звернувся до міністерства охорони здоров"я. Після втручання лікарів у Канзасі ухвалили закон, який забороняв комунальні поїлки із металевими кружками. Від них почали відмовлятися й інші штати. Справи в бізнесменів одразу пішли краще.

1910 року Мур і Луеллен запатентували свій винахід. Заснували в Нью-Йорку підприємство з виробництва одноразових стаканчиків і почали шукати спонсорів чи кредиторів для автоматизації виробництва. Президент Американської консервної компанії Грехем, який також виступав проти спільних кружок, вклав у розвиток нової фірми $200 тис. Незабаром Х"ю став у ній головою ради акціонерів. Фірма швидко розвивалася і процвітала.

У 1950-х у США з"явилися перші пластикові стаканчики й інший одноразовий посуд. Років за десять у Америці щороку продавали такого посуду більш ніж на $50 млн. А сам винахідник одноразового стаканчика став відомим бізнесменом і громадським діячем. У 1940–1960 роках він працював в ООН, був віце-президентом Міжнародної федерації планування сім"ї. Помер 1972-го у 85-річному віці.

В Україні одноразовий посуд популярності набув років 10–15 тому.

Зараз ви читаєте новину «Одноразовий стаканчик з"явився 1908 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі