вівторок, 25 грудня 2007 15:25

Новорічні ранки наслідували кремлівську "Ялинку"

  Платтячко для Сніжинки з накрохмаленої марлі шили останньої ночі. Новорічний ранок, грудень 1961-го
Платтячко для Сніжинки з накрохмаленої марлі шили останньої ночі. Новорічний ранок, грудень 1961-го

Наприкінці грудня дитячими садочками та школами котиться вал новорічних ранків. Діти старанно декламують віршики, співають про сніжну зиму, зелену ялинку, хороброго зайчика й хитрого лиса. Наприкінці зі своєю внучкою Снігуронькою з"являється Дід Мороз. Присутні ж у залі, як правило, вихователі, бабусі й ті щасливі матусі, яких добрий начальник відпустив із роботи.

Ці новорічні дійства дісталися у спадок від радянських часів. Спочатку святкові ранки організовували на підприємствах і в державних установах. Дід Мороз роздавав дітям оплачені профспілкою подарунки. Зазвичай це був невеликий целофановий пакет із печивом і недорогими цукерками. Серед них обов"язково декілька шоколадних.

У 1960-х новорічні ранки, наслідуючи "Ялинку" в Кремлі, поступово перемістилися на сцени Палаців і Будинків культури, театрів, клубів, цирків. Вистави розповідали про боротьбу Добра і Зла. Добро представляли маленькі, але сміливі зайчики, білочки, їжачки й інші звірята. За хрущовських часів на сцені з"явилися нові персонажі: космонавт і "Цариця полів" — дебелий качан кукурудзи. В іпостасі зла незмінно фігурували Баба Яга, сірий вовк і підступна лисиця. Вони викрадали мішок із подарунками. Аби перемогла справедливість і порядок, усім голосно і дружно треба було покликати Діда Мороза.

За хрущовських часів на сцені з"явилася "Цариця полів" — кукурудза

Запрошення на ці новорічні ранки роздавали батькам за місцем роботи, але лише членам профспілки. Воно мало окремий корінець із синьою печаткою "подарунок". Його вже не Дід Мороз вручав, а треба було отримати, вистоявши довжелезну чергу.

Ця "новорічна казка" з дитинства залишається в пам"яті на все життя. Як і запах дефіцитних за "совка" мандаринів, добутих героїчними зусиллями батьків напередодні Нового року. Як і неповторно духмяної ялинки, купленої "з-під поли" 31 грудня о шостій ранку на Бессарабці за 3 крб. Адже на київських ялинкових базарах продавали такі "палки", що навіть із трьох неможливо було скласти щось пристойне.

Справжня революція в новорічному сценарії відбулася за брежнєвських часів. Діда Мороза та Снігуроньку для дитини можна було замовити через київську фірму послуг "Світанок" безпосередньо додому. Витівки цих вічно напідпитку персонажів ще довго переповідали знайомим і приятелям.

Зараз ви читаєте новину «Новорічні ранки наслідували кремлівську "Ялинку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі