пʼятниця, 29 лютого 2008 17:57

Неодруженим парубкам до ноги чіпляють "колодку"

Автор: Малюнок: О. Найдена. Українська народна іграшка
  Лялька-Колодій, реконструкція
Лялька-Колодій, реконструкція

— На Масляну ми робили останню "складку" й вечорниці закінчували, — згадує 71-річна Віра Синиця із села Дем"янці Переяслав-Хмельницького району на Київщині. — Дівчата варили "розгінну кашу" на яйцях, молоці. Ще й масло туди кинеш, тіко шо його щитай і не було тоді. Запрошували музики і влаштовували танці.

У селах Браїлівської округи на Вінниччині "Колодія" або "Колодку" справляли цілий тиждень. Звичай був записаний ще 1929 року. У понеділок на Масляному тижні сходилися жінки до корчми або до когось у хату і справляли народження Колодія. Клали на стіл сповите в полотно поліно, прикрашали його різнокольоровими стрічками й сухими квітами. Випивали за його здоров"я та співали родильних пісень. Потім перевдягались у відьму, ведмедя, бабу й водили селом "козла". Його представляв хлопець у кожусі навиворіт. Під спів він викидав колінця і смішив односельців. У вівторок Колодія хрестили, приспівуючи: " Щоб такий був багатий, як кожух волохатий". У середу справляли "поскребини", або "Зноби-баби". У четвер Колодій помирав. У п"ятницю його ховали, а в суботу — оплакували. Жінки голосили за ним, побивались, що не буде з ким "волочити колодку". До того приспівували:

Я на тебе, Колодію,

Положила всю надію,

А теперка, Колодачу,

Як не бачу, чуть не плачу!

Припускають, що в дохристиянські часи Колодій уособлював божество родючості. Як і природа взимку й навесні, воно постійно вмирає і відроджується. Така гра мала посприяти відродженню всього живого, розмноженню худоби та хорошому врожаю. Окрім того, поліно було символом чоловічого статевого органа, а все що пов"язане з еротикою, вважалося, має магічний вплив на родючість і плодючість. Тому й існував звичай в останній день Масниць парубкам, що не встигли одружитися, до ноги або руки прив"язувати чимале кругле поліно — "колодку". При цьому співали жартівливих, ущипливих пісень:

Поліно було символом чоловічого статевого органа

М"ясоїд пройшов, не женився,

Як собачий хвост волочився.

За "колодку" треба було обов"язково виставити могорич й почастунок. Після цього неодружені нібито неодмінно протягом року знайдуть собі пару. Поліно чіпляли й батькам тих дівчат, які протягом року відмовили сватам. Дівчині, яку не сватали, прив"язувати "колодку" не мали права.

Зараз ви читаєте новину «Неодруженим парубкам до ноги чіпляють "колодку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі