вівторок, 30 грудня 2008 19:17

На радянських листівках бажали "новых успехов в космосе"

Новорічних листівок перших два десятиліття існування Радянського Союзу не виготовляли. Різдво та Новий рік оголосили "пьяными, обжорными и буржуазными праздниками". Та люди продовжували надсилати одне одному новорічні вітання, писали їх тепер на картках.

Відродили новорічні листівки наприкінці 1930-х. Їхнім неодмінним атрибутом стала радянська символіка. Надпис "Із Новим роком!" тепер робили здебільшого на тлі Кремля. Виготовляли тоді листівки невеликими партіями. А під час війни солдатам розсилали картки з такими вітаннями: "С Новым Годом, товарищ фронтовик! В 1942 желаем тебе новых подвигов, новой славы и полной победы над врагом! Смерть немецким оккупантам!" На них зображували танки, що йдуть у бій, або Діда Мороза, який з автомата стріляє по фашистах.

Наприкінці 1944-го радянські солдати, які вже ввійшли до Європи, звідти почали слати своїм рідним новорічні листівки. У Союзі доти народ таких іще не бачив. Аби не спокушати людей закордонним товаром, у СРСР невдовзі налагодили власне масове виробництво вітальних листівок. Героями перших повоєнних карток були переважно Дід Мороз та Снігуронька. Та вже за кілька років асортимент стрімко зріс. На новорічних листівках з"явилися герої казок, щасливі радянські сім"ї та їхні діти.

Проте ідеологічні мотиви залишалися. Були листівки із зображенням будівельника чи шахтаря на тлі Кремля з надписом: "Новых трудовых свершений в новом году!" Лісові звірі віншували радянських людей: "Пусть Новый год успехи в спорте принесет!" Космонавт, гуляючи Місяцем, бажав "новых успехов в космосе".

У космос літав і Дід Мороз: на супутнику у скафандрі він водив із дітьми хоровод навколо ялинки. А також змагався у швидкості з космічними кораблями і щороку встановлював радянський стяг на Місяці.

Зараз ви читаєте новину «На радянських листівках бажали "новых успехов в космосе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі