четвер, 01 листопада 2007 16:58

На Настусі-вівчарниці починали стригти овець

6 листопада — мученика Арефи Аравійського, старійшини ефіопського міста Неграна. 523 року його разом із 2300 дружинниками стратили за відмову зректися християнської віри.

7 листопада — константинопольських мучеників Маркіяна й Мартирія. Їх 355 року стратили аріани, що не визнавали єдності Бога-Отця й Бога-Сина.

8 листопада — великомученика Дмитрія Солунського. Він був проконсулом у місті Солуні (тепер Салоніки, Греція). 306 року імператор Максиміліан піддав його смертельним мукам за християнську віру. Дмитрій вважається покровителем захисників батьківщини.

Після Дмитра сватів уже не засилали, адже під час різдвяного посту, який починається 28 листопада, весіль не справляли. Про перебірливих дівчат казали: "До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч і за старця, аби не остаться".

За погодою цього дня прогнозували, яким буде півріччя. Якщо на Дмитра немає снігу, то зима настане ще не скоро. Якщо ж випав — увесь листопад буде морозним. Якщо цього дня йде дощ, то на Введення (4 грудня) буде по коліна снігу. "На Дмитра в кожного вареників повна макітра".

9 листопада — преподобного Нестора-літописця. Народився 1056-го, у 17 років вступив до Києво-Печерського монастиря і прийняв чернечий постриг. Присвятив 20 років свого життя написанню літопису "Повість временних літ", який закінчив 1110 року. Помер 1114-го і був похований у Печерському монастирі.

Із 1997 року на честь Нестора-літописця запроваджено День української писемності та мови.

10 листопада — святої Параскеви-П"ятниці. За церковною легендою, її батьки не мали дітей. Кожну п"ятницю вони молилися й постували. За це Господь послав доньку, яка народилася в п"ятницю (грецькою — параскева).

За язичництва цей день тижня був присвячений жіночому божеству — ткалі Мокоші. Переказують, що коли Бог розподіляв свята, то П"ятниця випросила собі один день на тиждень, щоб дати жінкам відпочинок. Тому по п"ятницях їм суворо заборонялося прясти, снувати, золити і прати білизну, а також чесати волосся й сміятися. Існувало повір"я: "Хто в п"ятницю сміється, той в неділю плаче". Вважали, що вночі Параскева-П"ятниця приходить до ткаль і може за неповагу до себе покарати наглою смертю. А той, хто тримає піст у п"ятницю, ніколи не захворіє на пропасницю. Цього дня парубки постилися, щоб випостити собі гарну дружину. Дівчата — щоб піти за гарного хлопця заміж, аби не їла досада і щоб не були п"яницями діти. А жінки — щоб легко було народжувати дітей.

Якщо цього дня сонячно, то зима буде теплою, хмарно — із середини грудня почнуться морози.

11 листопада — святої Анастасії Римлянки. Рано осиротівши, вона виховувалася в монастирі біля Риму. У середині III ст. прийняла мученицьку смерть за християнську віру. В Україні свято називали Настусі-вівчарниці, бо розпочинали стрижку овець. Не можна було чесати вовну, ткати і прясти, щоб вовки не нападали на вівчарів і їхні отари.

Зараз ви читаєте новину «На Настусі-вівчарниці починали стригти овець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі