середа, 30 вересня 2009 19:05

На луцькій синагозі король звелів установити гармату

380 років тому євреї Луцька на Волині закінчили будувати муровану синагогу. Дозвіл на її зведення від польського короля Сигізмунда отримали у травні 1626-го.

"Щоб вони на верху тієї школи своєї  проти ворогів зі всіх чотирьох сторін до розміщення стрільби й оборони на ній влаштували можливість, — ішлося в монаршому указі. — І споряджену своїм коштом гармату придбавши, під час поганських наїздів певних людей із себе в разі потреби для оборони того місця на ній розставили. А самі разом із міщанами й жителями тамтешніми, якщо, Боже упаси, який-небудь на місто напад вдарить, були б слухняні владам того міста під час ворожої небезпеки й нічим не перечили".

Зводили синагогу за кошти євреїв із різних міст Волині — Острога, Володимира, Горохова. Завершили за три роки — 1629-го. Квадратна, з вежею, вона виділялася над переважно дерев"яною забудовою Луцька. Стіни подекуди сягали півтора метра завтовшки. Синагогу називали "Малим замком". У добудованих згодом бокових приміщеннях розташувалися жіночий молитовний зал і школа.

Автор "Ілюстрованого путівника по Волині" 1929 року луцьку синагогу називав однією з найгарніших у міжвоєнній Польщі. У той час євреї становили понад половини населення Луцька. Під час німецької окупації майже всіх їх винищили. Єврейська божниця вистояла завдяки товстим стінам. У радянські часи тут облаштували спорткомплекс.

Чотири роки тому до Луцька приїздив президент об"єднаної єврейської общини України мільйонер Вадим Рабинович. Обіцяв повернути споруду євреям і за власні кошти відремонтувати. Але поки що йому руки не дійшли.

Дівчині встановили пам"ятник на цвинтарі серед болота

1865 року в Луцьку побував кореспондент газети "Киевлянин". У своєму подорожньому нарисі він, зокрема, подав і легенду про місцеву синагогу.

"У XII ст. німці заволоділи Луцьком, і синагога була зайнята кіньми. Скільки не просили євреї воєначальника не осквернювати їхньої святині, той не погоджувався. Тоді одна єврейська дівчина вирушила до самого імператора. І привезла від нього наказ негайно очистити синагогу".

Вдячна громада на місцевому єврейському цвинтарі встановила дівчині пам"ятник. Проте побачити його журналіст не зміг, бо цвинтар з усіх боків оточувало непрохідне болото.

Зараз ви читаєте новину «На луцькій синагозі король звелів установити гармату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі