середа, 01 грудня 2010 18:29

Мумії собак виявили поряд з останками дітей

Автор: фото з сайта www.france24.com
  Ветеринар Енріке Ангуло розглядає мумію однієї з шести знайдених собак. Стверджує, що пес був одомашненим
Ветеринар Енріке Ангуло розглядає мумію однієї з шести знайдених собак. Стверджує, що пес був одомашненим

На півдні Перу знайшли мумії шести собак. Їх датують XV ст. Загорнені у тканину тіла тварин виявили в піраміді на території древнього міста Пачакамак. Воно було найважливішим церемоніальним центром у Перу. Туди прибували, щоб принести пожертвування.

— Добре збереглася шерсть і зуби, — розповідає археолог Хесус Ольгуін. — Цьому посприяв сухий клімат вздовж Тихоокеанського узбережжя і тип ґрунту. Окрім того, тут рідко йдуть дощі.

Тепер фахівці визначають породу собак і з'ясовують, за яких обставин ті померли.

— Ми точно знаємо, що це не вівчарки, яких раніше знаходили в похованнях на півдні Перу. І це не перуанські собаки давньої місцевої гладкошерстої породи, — коментує ветеринар Енріке Ангуло. — Зуби доволі міцні. Собаки не дикі. Швидше за все їх брали на полювання.

Поряд із муміями псів виявили останки чотирьох дітей. Їх, імовірно, принесли в жертву при похованні якоїсь знатної людини. Собаку ж у давніх культурах вважали посередником між світом живих і мертвих. Племена майя, приміром, вірили, що пес переводить душі через ріку смерті.

Зараз ви читаєте новину «Мумії собак виявили поряд з останками дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі