пʼятниця, 30 листопада 2007 15:04

Конан Дойль хотів убити Шерлока Холмса

  Фільмів і серіалів про великого детектива є понад дві сотні. Однак найкращим вважають радянський телесеріал Ігоря Масленнікова. Василя Ліванова (на фото) англійці визнали найкращим виконавцем ролі Шерлока Холмса. А Марґарет Тетчер, переглянувши радянську
Фільмів і серіалів про великого детектива є понад дві сотні. Однак найкращим вважають радянський телесеріал Ігоря Масленнікова. Василя Ліванова (на фото) англійці визнали найкращим виконавцем ролі Шерлока Холмса. А Марґарет Тетчер, переглянувши радянську

Джозеф Белл був найоригінальнішим професором Единбурзького університету. "Кинувши гострий погляд на чергового пацієнта, він міг визначити захворювання, професію і навіть характер хворого, — згадував його учень Артур Конан Дойль. — За кілька секунд він дізнавався про нього більше, ніж я з усіх своїх попередніх розпитів".

Молодий студент був у захваті від нього. Артур закінчив університет, став бакалавром медицини, зайнявся лікарською практикою, плавав до Західної Африки, але образ дивовижного доктора Белла не давав йому спокою. І Дойль вирішив написати детективну історію. Її головний герой Шерлок Холмс — англійський джентльмен із тонким орлиним носом та гострим пронизливим поглядом — розслідував злочини тими ж методами, якими університетський професор виявляв хворобу і ставив діагнози. Конан Дойль розіслав повість "Етюд у багряних тонах" видавцям.

"Шановний сер, ми прочитали Ваше оповідання, й воно нам сподобалося. Ми не зможемо опублікувати його цього року, бо в даний час ринок забитий дешевою літературою", — писали з видавництва "Ворд, Локк і Компанія". Листоноша ще довго повертав обтріпані конверти з рукописом. Нарешті його погодився надрукувати "Щотижневик Бітона", і роман 28-річного автора побачив світ 1 грудня 1887-го.

Згодом журнал "Стренд" замовив шість розповідей про сищика. Наклад із 300 тис. екземплярів раптово зріс до півмільйона. У день виходу чергового номера біля редакції збиралися величезні черги. На пароплаві, що прямував через Ла-Манш, англійців тепер упізнавали не лише за картатими макінтошами, але й за затиснутими під пахвою журналами "Стренд".

Лондон був у жалобі: Шерлок Холмс загинув

Шерлок Холмс приніс Конан Дойлю славу й багатство. Видавці не давали йому перепочинку й вимагали продовження. Автор же вважав свої оповідання літературою несерйозною і мріяв писати історичні романи. "Подумую нарешті вбити Холмса й зав"язати з цим, — поскаржився він якось матері. — Він відриває мої думки від цікавіших речей".

Коли у "Стренді" з"явилася "Остання справа Холмса", Лондон був у жалобі: Шерлок Холмс загинув у сутичці з професором Моріарті. Деякі читачі навіть прив"язали до капелюхів чорні стрічки. Інші ж атакували редакцію листами з погрозами й вимагали повернути Холмса живим і неушкодженим. Продовжити пригоди детектива аж через 10 років автора змусили інфляція й витрати на лікування дружини, яка захворіла на сухоти. Редактор "Стренду" запропонував Конан Дойлю 100 фунтів за тисячу слів, і той не зміг відмовити.

Загалом Артур Конан Дойль написав про Шерлока Холмса дев"ять книжок — чотири романи та п"ять збірок, що охоплюють 56 оповідань. Твори про детектива переклали на 76 мов. Ще за життя Конан Дойля вийшла й українська версія: 1920 року в Харкові з"явилися "Пригоди Шерлока Холмса" у перекладі Юрія Меженка.

Читачі почали сприймати Холмса — сищика-вченого у повстяному капелюсі та люлькою в зубах — як реальну людину. Дойль придумав йому правдоподібну біографію й оселив на справжній вулиці. Холмс — здібний скрипаль, актор, боксер і хімік — не ідеальний: він любить і похвалитися, і повалятися в ліжку, і просто побайдикувати. До жінок, на відміну від свого друга Ватсона, не охочий, бо вони відволікають його від роботи.

Будинок на Бейкер-стріт, 221б, де він нібито жив, побудували ще 1815 року. Із 1860-го по 1934-й тут був пансіон, доки будівлю не придбало Міжнародне товариство ім. Шерлока Холмса. На ньому повісили меморіальну дошку з написом: "Тут із 1881-го по 1903 рік жив і працював знаменитий приватний детектив Шерлок Холмс". Нині за 6 фунтів стерлінгів кожен може потрапити до знаменитого кабінету господаря, обставленого у вікторіанському стилі. Там можна почитати тогочасні газети, пограти на улюбленій скрипці Холмса й навіть полежати на його канапі.

1854, 6 січня — "народився" Шерлок Холмс
1878 — розпочав професійну кар"єру як приватний детектив; упродовж наступних 12 років розкрив майже 500 справ державного значення
1882 — почав співпрацювати з доктором Джоном Ватсоном
1895 — перебував на службі уряду Її Величності королеви Вікторії
1903 — оселився на фермі у графстві Суссекс, де зайнявся розведенням бджіл (за оповіданням "Його прощальний уклін")
1912–1914 — викрив агентурну мережу німецької розвідки на чолі з резидентом фон Борком. Після цього повернувся на свою ферму, де жив до смерті

Зараз ви читаєте новину «Конан Дойль хотів убити Шерлока Холмса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі