понеділок, 13 жовтня 2008 18:00

Ігор Адамишин із Харкова має повстанські черевики

Харків"янин Ігор Адамишин, 46 років, колекціонує нагороди й відзнаки Української повстанської армії. Захоплюється цим понад 20 років.

— Я із сім"ї військових, — розповідає російською. — Після закінчення училища служив у Казахстані. Одного дня смертельно захотілося додому, до України — я ж виріс у Харкові, в Білу Церкву їздив до бабусі. Доки чекав дембеля, вирішив збирати україніку. Повернувся додому, почав збирати вишиті сорочки, рушники, глечики, старовинні фотографії. Цікавили відзнаки ОУН-УПА — я ж із діда-прадіда військовий, ця тема мені найближча.

У середині 1980-х на чергових зборах колекціонерів друзі порадили чоловікові навіть не мріяти про упівські відзнаки. Хоча б тому, що в СРСР усе, що стосувалося ОУН-УПА, було знищено.

— А ще мені говорили: "Не забувай про Кримінальний кодекс! Строк дають не тільки тим, хто ці відзнаки носив, а й тим, хто їх зберігає. Та й де її знайдеш, таку "Україну" (українську старовину на жаргоні колекціонерів. — "ГПУ" )? — згадує колекціонер. — І знаєте, що я їм відповів? "Вона сама мене знайде".

І справді — невдовзі на одному зібранні колекціонерів він почув:

— Ну й де той чудік, який "Україну" збирає?

Колекціонер приніс значки: герби Львова й Києва на тлі колеса, а на них девіз: "Не ридай, а здобувай!".

— Ціна була просто астрономічна як на ті часи — 100 доларів, — продовжує Ігор Адамишин.

— "Береш?" — "Беру — мені девіз сподобався". Потім у мене з"явилися унікальні екземпляри: Хрест Бендери та значок "Рейд УПА", відзнака "Х років УПА", "Відзнака вояка Української Повстанської Армії". У скрутні воєнні часи нагороди й відзнаки робили без емалі, прикрашали різьбленням. Сподівалися, що згодом у такі заглибини можна буде покласти емаль. Є в моїй колекції відзнаки оригінального випуску, є перевидані 1967 року в Америці. Є Хрести Бойової Заслуги УПА і Золотий Хрест 25-річчя УПА.

Більшість екземплярів колекціонер купував. Каже, що недорого — по 10–20 грн. Бувало й дарували, а іноді вимінював на інші значки й відзнаки.

— Я з дитинства колекціонував значки. Моя колекція на космічну тему свого часу посіла друге місце в Союзі. Ну от, часто вимінював їх на потрібні мені упівські відзнаки. Зараз у мене більше сотні значків, нагород і відзнак Української повстанської армії.

Ігор Адамишин збирає й особисті речі повстанців. Має у колекції шапки-"мазепинки", саморобні кокарди та пряжки до військових ременів УПА, планшети й навіть черевики.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Адамишин із Харкова має повстанські черевики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі