пʼятниця, 06 червня 2008 16:04

Графа Каліостро цариця Катерина II вигнала з Росії

8 червня 1743 року в сицилійському містечку Палермо в родині дрібних крамарів Бальзамо народився син Джузеппе. Батько невдовзі помер, й родина не вилазила зі злиднів. Та бабуся й мати хлопця часто бачили віщі сни, що пророкували йому велике майбутнє та графський титул.

Малий Джузеппе був кмітливим і мав яскраву фантазію. Тож учитися його відправили до духовної семінарії. Однак бути священиком хлопець не схотів й утікає звідти. Згодом потрапляє до бенедектинського монастиря, де чернець-аптекар робить його своїм учнем. Юнак вивчає хімію та біологію, а згодом опановує медицину й фармакологію.

Бальзамо береться за фальшування документів. Складає підробні заповіти, позикові листи, продає рецепти "чудодійних еліксирів", а також інструкції, як знаходити скарби. Декілька вдалих афер приносять йому непогані гроші. Джузеппе подався до іншого сицилійського міста, аби відвідати тітку. Та по приїзді дізнався, що вона померла. Джузеппе Бальзамо бере її прізвище, присвоює собі титул графа й стає відтоді Алессандро Каліостро.

Якось доля звела його з астрологом Альтотасом, який передбачив усе його майбутнє. Разом вони подалися на Схід, де в дервішів та факірів Каліостро навчається магії, різноманітних фокусів та оволодіває мистецтвом масового гіпнозу. Носить довге шовкове вбрання, прикрашене ієрогліфами, тюрбан із золотої парчі та пояс із лицарським мечем.

Повернувшись до Італії у квітні 1769-го, Алессандро одружується із провидицею Лоренцою Фелічіані. У палацах італійської знаті вони разом влаштовують сеанси магії. Казали, що він повертав до життя невиліковно хворих, перетворював звичайні метали на золото, збільшував у розмірі діаманти, допомагав бажаючим поспілкуватися з духами померлих родичів, повертав юність і продовжував життя.

1777 року Каліостро прибуває до Лондона. Виготовляє тут дорогоцінне каміння та відгадує виграшні номери лотереї, які пропонує відкрити за гроші. Коли виявилося, що його пророкування фальшиві, мага почали переслідувати. Подружжя подалося до Петербурга.

Там Алессандро Каліостро давав сеанси чорної та білої магії, вигнав біса з одержимого, зайнявся знахарством. Спочатку грошей із хворих не брав, та коли став відомим, вимагав непомірних гонорарів. Якось пообіцяв вилікувати хворого 10-місячного сина одного з придворних імператриці Катерини ІІ. Та поставив умову: дитина має перебувати в його будинку до повного одужання, а батьки не повинні з ним бачитися. Через два тижні до колиски на трошки дозволили підійти батькові. За місяць здорову дитину повернули додому. Проте мати запідозрила, що це не її син. Під час слідства граф зізнався, що справді підмінив померлу дитину, придбавши за 2000 рублів у якихось селян іншу.

"Магістр таємних сил", як називали Каліостро, надумав здобути прихильність фаворита цариці Катерини II Григорія Потьомкіна за допомогою краси та принад сеньйори Лоренци. Каліостро також пообіцяв утричі збільшити золотий запас у князівській скарбниці. Потьомкін захопився і Лоренцо, і перспективою легко збільшити своє й без того неміряне багатство.

Після маніпуляцій графа потьомкінське золото зважили. Його справді стало втричі більше, і "чарівник-тріумфатор" отримав у винагороду його третину.

Але тільки-но Катерина II дізналася про всі ці дива, звеліла Каліостро забиратися геть з її імперії. Той утікає до Варшави, а згодом до Німеччини. Діставшись до Страсбурга, оголошує, що володіє таємничим "еліксиром безсмертя". Справді, під час відвідин графом місцевої лікарні там видужало 200 хворих нараз.

Переїхавши до Парижа, Алессандро почав влаштовувати там звані вечері за участю духів славетних письменників та філософів: Дідро і д"Аламбера, Вольтера та Монтеск"є. Покійники таки з"являлися й розмовляли з гостями. Граф вів розкішне життя, влаштовував грандіозні видовища. Своє казкове багатство пояснював знанням таємниці філософського каменю. За його допомогою нібито можна було будь-який метал перетворити на золото. А коли король Людовик ХV запропонував йому "полагодити" величезний алмаз, який тріснув, Каліостро через три дні повернув його цілим.

Навчається магії, різноманітних фокусів та оволодіває мистецтвом масового гіпнозу

1789-го граф із Лоренцою повернулися до Італії й оселилися в Римі. Там Каліостро займався лікуванням і окультизмом. Та передусім він намагається створити таємну масонську ложу єгипетського обряду в папській столиці. Велика Французька революція, спалах якої багато хто зв"язував з масонською змовою, дуже налякала духівництво. Тож невдовзі графа арештували. Алессандро ув"язнили в папському замку Святого Янгола. Інквізитори довго не могли вирішити: вважати Каліостро магом, тобто пов"язаним із нечистою силою, чи лже-магом, тобто шахраєм. Зрештою, звинуватили й у тому, і в іншому. Велику роль тут нібито зіграла Лоренца, яка свідчила проти чоловіка. Її саму заслали до монастиря, де вона й померла 1794-го.

Графа Каліостро присудили до публічного спалення. Але в останній момент Папа замінив страту довічним ув"язненням. 7 квітня 1791 року в римській церкві Святої Марії відбувся ритуал покаяння. Каліостро, босий, у простій сорочці, стояв на колінах зі свічкою в руках. У цей час на площі перед церквою кат спалював усі його магічні книги й чарівницький реманент.

Засудженого відправили до замку Сан-Лео, побудованому на вершині величезної скелі, майже стрімкої по обидва боки. Там у похмурій камері він провів чотири роки. Після того, як, за свідченнями очевидців, примудрився без яких-небудь інструментів перетворити іржавий цвях у сталевий стилет, злякані сторожі закували його в ланцюги. 26 серпня 1795 року граф Каліостро помер. Одні кажуть — від пневмонії, інші — від отрути, підсипаної тюремниками.

Зараз ви читаєте новину «Графа Каліостро цариця Катерина II вигнала з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі