пʼятниця, 21 грудня 2007 15:10

Дядечко Сем був м"ясником

Портрет Дядечка Сема з"явився 1917 року. Коли США вступили у Першу світову війну, вивісили плакати: старший чоловік із цапиною борідкою, у циліндрі, смокінгу та смугастих штанах закликав поповнити лави війська.

За легендою, його прообразом був м"ясник Семюел Вілсон, який у часи американо-британської війни 1812 року постачав армії харчі. Бочки з м"ясом він підписував "U.S.", тобто United States — Сполучені Штати. Солдати ж розшифровували це як "Uncle Sam" — дядько Сем.

Вілсонові було тоді 46 років. Його батьки походили з Шотландії. Після проголошення незалежності США Сем із братом Ебенізером переїжджають до міста Троя, де започатковують м"ясний бізнес. 1797 року Сем одружується з Бетсі Менн. Подружжя мало четверо дітей. Вілсон помер 1854-го. У вересні 1961 року Конгрес США розпорядився встановити пам"ятник Семові Вілсону на його батьківщині.

Остаточно образ Дядечка Сема сформувався з появою плаката 1917 року. Його автор, художник Джеймс Монтґомері Флаґґ, зізнавався, що малював його із себе. Усе ж решта — запозичене. Рух, коли Дядько Сем тицяє вказівним пальцем — перемальований зі схожого британського військового плаката. Вбрання — з образу брата Джонатана, який був популярним у США в часи Війни за незалежність. Його прототипом нібито був губернатор штату Коннектикут Джонатан Трамбл, із думкою якого дуже рахувався Джордж Вашингтон.

— Треба порадитися з братом Джонатаном, — казав батько американської нації.

Ще один образ США, який дійшов із тих часів, — жіноче уособлення Америки, Колумбія. Її можна побачити, зокрема, на емблемі кіностудії "Коламбія Пікчерз" — жінка в хмарах у вбранні, що спадає донизу. Назва походить від прізвища Христофора Колумба.

Проте Дядько Сем поза конкуренцією. Цей образ у США можна побачити і на карнавалах, і у шкільних виставах, де розігрують сцени на патріотичні теми.

Сем робив капості радянським колгоспникам

У Радянському Союзі владу можна було критикувати і висміювати, але якщо ця влада — американська. Дядька Сема карикатуристи зображували з великим животом, хижими очима, гачкуватим носом. Він робив капості робітникам та колгоспникам, розпалював війну у В"єтнамі та Кореї. Тривало це аж до перебудови.

Зараз ви читаєте новину «Дядечко Сем був м"ясником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі