четвер, 22 листопада 2007 14:12

До апостола Пилипа моляться при хворобі очей

26 листопада, понеділок — святителя Івана Золотоустого, архієпископа Константинопольського (347-407 рр.). Уклав Святу Літургію. Золотоустим названий за дар проповідування.

На Івана Златоуста туман, ожеледиця й "повісь" на деревах — наступного року буде урожай на просо.

27 листопада, вівторок — апостола Пилипа, який проповідував у Галілеї в І ст. Молитвою зцілював хворих і воскрешав мертвих. За проповідь християнства прийняв мученицьку смерть на хресті. До апостола звертаються за допомогою від укусу змій та хвороби очей.

Останній день перед Різдвяним постом. Справляють заговини або запуски. Колись щедро пригощалися м"ясними стравами, хмільними напоями, а також співали й танцювали, щоб "на весь піст натанцюватися".

На пилипівські заговини виганяли з хати комах. Увечері, заговівши, хтось виходив із хати й казав:

— Добрий вечір.

— Здрастуйте, — відповідали з хати.

— А чи ви уже заговіли? — питали. — То нехай уже й жуки заговляють та з хати утікають.

Хмарна погода цього дня віщує вологий травень, а мороз — холодну зиму.

28 листопада, середа — святих мучеників Гурія, Самона й Авава, що загинули за християнську віру ІV ст. Їх вважають покровителями шлюбу й опікунами сімейного щастя. Покинуті й нелюбі дружини цього дня замовляли молебень, щоб повернути чоловіків.

Цього дня починається Різдвяний піст, який у народі називають Пилипівкою. Це час не лише обмеженого вживання м"ясної й молочної їжі та відмови від розваг і розкоші, а також духовного очищення людини.

Із Пилипівки жінки починали прясти й ткати. Чоловіки заготовляли дрова: "Як хочеш лози, то в Пилипівку вози". Наступає період найдовших ночей і найкоротших днів: "У Пилипівку день до обіду". Примічали, якщо в Пилипівку сильні морози, то під час жнив чекай спеки.

29 листопада, четвер — апостола Матвія. Він був митарем. Написав перше Євангеліє про земне життя й діяння Ісуса Христа. 60 року прийняв мученицьку смерть у Ефіопії.

Якщо на Матвія сильний вітер, то до зимового Миколая (19 грудня) буде хурделиця.

30 листопада, п"ятниця — святителя Григорія, єпископа Неокесарійського, який жив у ІІІ ст. Силою його слова здвигалися кам"яні брили, припинялися розливи вод, виліковувалися тяжкохворі, тому названий Чудотворцем.

1 грудня, субота — мучеників Платона й Романа, які жили на початку ІV ст. Якщо цей день теплий, то й зима буде теплою. Якщо ж цього дня погода змінюється, то стільки ж разів протягом зими чекай "перемін" — морози чергуватимуться з відлигами. "Грудень холодний та сніжний — хліб буде буйний та пишний". Якщо ж грудень м"який та теплий, то подальша зима буде холодною.

2 грудня, неділя — пророка Авдія (ІХ ст.) та мученика Варлаама (304 р.).

Якщо дороги замерзають грудками, то наступний рік буде врожайний.

Зараз ви читаєте новину «До апостола Пилипа моляться при хворобі очей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі