вівторок, 05 серпня 2008 15:45

Бомба "Малюк" знищила 240 тисяч хіросімців

6 серпня 1945 року о восьмій ранку над японським містом Хіросіма помітили дві американські "літаючі фортеці" — бомбардувальники Б-29.

Тривоги не оголосили. Вирішили, що серйозних руйнувань місту вони не завдадуть. 306 тис. жителів залишалися на своїх місцях. У школах тривали заняття, працювали підприємства. Через 15 хв. із першого літака випав сталевий циліндр на парашуті. Минуло 45 с, і над Хіросімою стався небачений доти в історії вибух. Будинки освітило так, ніби загорілися сотні сонць, людей оглушив гуркіт. Ударна й теплова хвилі руйнували бетонні та спалювали дерев"яні житла. А потім ранок змінився ніччю — схожа на гриб хмара кинула на місто величезну тінь.

Коли полум"я вляглося, від Хіросіми залишилися самі розвалини. Автобуси й трамваї були набиті обвугленими тілами. Від тих, хто був на вулиці, залишилися темно-сірі плями на бетоні. Загалом на вулицях лежало 177 тис. трупів. Чим далі від епіцентру вибуху, тим більше людей урятувалося. Але вони були настільки обпалені, що не протягували й двох днів. Кількість жертв загалом сягнула 240 тис. Вода, що випарувалася, випала чорним дощем. Він, проте, не зміг загасити пожеж.

Того дня вперше в історії воєн було скинуто атомну бомбу. Розробники назвали її "Малюком", бо формою нагадувала немовля. Її вага сягала 4 т при довжині 3 м.

Війна з Японською імперією була в розпалі. І хоча флот було знищено, імператор Хірохіто сподівався на сухопутні війська. Японію охопила оборонна істерія. Чекаючи вторгнення американців на острови, мирних жителів навчали кидатися під танки із гранатами на поясі, а школярів і студентів озброювали списами. Міста перетворювали на неприступні фортеці.

За розрахунками американців, при висадці в Японії вони втратили б до мільйона солдатів.

26 липня секретним радіоканалом імператорові Хірохіто запропонували віддати наказ про капітуляцію. Той відповів мовчанням. Тоді президент США Гаррі Трумен вирішив скинути "Малюка". Цілей було чотири: міста Хіросіма, Йокогама, Нагасакі та Коркура. Вибір спочатку впав на Хіросіму. У ній розташовувався штаб 2-ї армії, що обороняла південну частину Японії. Звідти перекидали війська на фронт. Понад тисячу разів від початку війни хіросімці з криками "Банзай!" проводжали солдатів від причалу.

"Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. 9 серпня над портовим містом Нагасакі скинули другу бомбу — "Товстуна". Загинуло 70 тис. жителів. Через п"ять днів японський імператор погодився на припинення вогню.

Американський пілот Пол Тіббетс, який скинув бомбу на Хіросіму, до кінця життя вважав, що вибух сприяв встановленню миру й був однією з причин капітуляції Японії. Ніколи не каявся. Доживши до 92 років, він помер 2 листопада 2007-го.

Зараз ви читаєте новину «Бомба "Малюк" знищила 240 тисяч хіросімців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі