вівторок, 25 березня 2008 15:48

Білорусь мала закінчуватися під Вязьмою
2

Гербом БНР обрано вершника з мечем  ”Погоню” — символ Великого князівства Литовського

У ніч на 25 березня 1918 року в Мінську, що перебував на межі німецького й більшовицького фронтів, представники білоруських партій ухвалили Грамоту до білоруського народу. У невеликому документі з восьми абзаців найголовнішими були оці: "Цяпер мы, Рада Беларускай Народнай Рэспублікі скідаем з роднага краю апошняе ярмо дзяржаунай залежнасьці, якое гвалтам накінулі расейскія цары на наш вольны і незалежны край. Ад гэтага часу Беларуская Народнай Рэспубліка абвяшчаецца незалежнаю вольнаю дзяржавай". 90 років тому північніше Української Народної Республіки, що проголосила незалежність два місяці до того, постала ще одна країна.

"Беларуская Народная Рэспубліка павінна абняць усе землі, дзе жыве і мае лічбенную перавагу беларускі народ", — задекларували у Грамоті. Проголошена країна претендувала на заселені білорусами Смоленщину і Брянщину, Віленщину і Білосточчину, що тепер належать до Росії, Литви та Польщі. Загалом — територію у 300 тис. кв. км із населенням 15 млн осіб. Для прикладу: теперішня Білорусь у півтора разу менша й у стільки ж менше в ній населення.

Наступного дня до Києва виїхала білоруська делегація на чолі з Олександром Цвікевичем. Прибувши, звернулася до українського уряду із проханням озвучити по українському радіо факт проголошення нової держави. А також попросила 500 тис. крб позички.

Щоб активізувати економічні зв"язки мiж обома країнами, у Києві було створено Білоруську торговельну палату. Уже у травні її голова в розмові з новим українським міністром торгівлі та промисловості Сергієм Гутником відзначив факт продажу білоруським урядом українському дров на 3 млн 750 тис. крб й доставки до Києва 105 ящиків сірників.

Із 19 травня в Мінську почало діяти українське консульство. Білоруське представництво в Києві запрацювало 29 травня. Улітку консульство БРН з"явилося ще й в Одесі.

Упродовж 1918 року між урядами України й Білорусі точилися суперечки про кордон. Українці домагалися території аж по Гомель включно, білоруси ж хотіли границі мало не під Києвом і Черніговом. Питання так і не було вирішене: 1919-го БНР упала під натиском більшовицької Росії, а наступного року така сама доля чекала й УНР.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь мала закінчуватися під Вязьмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі