вівторок, 05 лютого 2008 14:07

Алла Тарасова вимолювала у Сталіна дозволу одружитися втретє

  Алла Тарасова в ролі Анни Кареніної
Алла Тарасова в ролі Анни Кареніної

На вистави Московського художнього театру 14-річна Алла Тарасова потрапила 1912-го, коли той гастролював у Києві. Донька лікаря з вул. Лютеранської із захопленням спостерігала за грою Івана Москвіна в її улюбленій виставі "Вишневий сад". Після гастролей МХАТу дівчина вирішила, що має грати саме на його сцені. У 16 років вона їде до Москви і таки потрапляє в омріяний театр. Викладає у неї сам Костянтин Станіславський.

У спектаклі "Зелене кільце" 1916-го Тарасова зіграла Фіночку — молоду гімназистку, яка розчарувалася в житті. Після цієї ролі Аллу починають називати новою Коміссаржевською. Але наступного року в Росії починається революція, і 1919-го Тарасова тікає за кордон. Декілька років разом із "Качаловською групою" МХАТу подорожує Європою. З нею їздить і чоловік, офіцер Білої армії Кузьмін. Він грає другорядні ролі. Коли театр потрапляє на гастролі в США, Алла вирішує там залишитися. Відкриває у Нью-Йорку російське кафе, працює в ньому офіціанткою, її чоловік варить відвідувачам каву. До Москви вони повертатися не хочуть. Лише після того, як 1924 року її про це просить сам Станіславський, актриса погоджується.

До 1932-го Алла Тарасова майже не грала. Їй не могли пробачити, що рідня чоловіка жила у Празі, а сестра одружилася з князем Святополком-Мирським. Знову отримувати ролі в театрі вона почала після одруження з Москвіним, яким так захоплювалася у юності. 1937 року відбулася прем"єра вистави "Анна Кареніна", в якій Тарасова зіграла головну роль. На виставах зал кричав: "Да здравствует Сталин! Да здравствует Тарасова!". А через 16 років, 1953-го, зняли фільм-спектакль за цією ж виставою. Тарасова знову зіграла Кареніну. Їй вже було 55 років. Робота виявилася невдалою, і фільм не випустили на екрани.

У квітні 1973 року Алли Тарасової не стало. На репетиції вистави "Валентин і Валентина" Олега Єфремова в неї розболілася голова. Репетицію зупинили. Актриса спустилася в зал, подивилася на сцену й упала.

Її хотіли поховати на елітному Новодівичому цвинтарі. Однак Тарасова в заповіті написала, що бажає упокоїтися на Німецькому кладовищі поряд із матір"ю. Чоловік актриси, колишній льотчик Олександр Пронін, зробив усе, щоб виконати останню волю дружини. З нею він прожив у шлюбі 30 років. Дозвіл на розлучення з Москвіним й одруження з Проніним 1943-го Тарасова ледь вимолила у Сталіна.

Зараз ви читаєте новину «Алла Тарасова вимолювала у Сталіна дозволу одружитися втретє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі