пʼятниця, 17 вересня 2010 08:22

Аґата Крісті була зникла на 11 днів

У блакитнооку красуню Аґату Міллер з довгим пухнастим волоссям закохувалися мало не щодня.

— Кавалери здавалися мені безпомічними баранами, які не можуть висловити жодної путньої думки, — згадувала вона. — Вони так і напрошувалися на злі жарти. Але в ті часи, початку XX століття, леді й подумати не сміла про те, щоб висміяти чоловіка.

Якось на вечірці до неї підійшов високий блондин в офіцерському мундирі пілота:

— Можна вас запросити до танцю?

24-річна Аґата на третій день знайомства розірвала заручини зі своїм багатим женихом, щоб вийти заміж за бідного, але красивого офіцера. Його звали Арчибальд Крісті, а прізвисько мав Безпутній.

"Жорстокий удар долі полягає в тому, що ви виходите заміж за людину, яка менше, ніж я, здатна підтримати вас у житті", — написав колишній жених. Але Аґата не зважала.

Замість білої сукні на весіллі на нареченій був плащ і червоний капелюх. Арчі позичив 8 фунтів у друга, щоб оплатити витрати на шлюбний дозвіл. І відразу після одруження пішов на фронт — почалася Перша світова. Аґата Крісті влаштувалася працювати в аптеку.

Для розваги почала писати ліричні оповідання. А потім вирішила перейти на детективи.

— У тебе нічого не вийде, — зупиняла її сестра Медж.

Сестри посперечалися. У результаті їхнього парі з"явився приватний детектив Еркюль Пуаро. Його Аґата списала із сусіда з яйцеподібною головою і маленькими вусиками. Роман взялося друкувати тільки сьоме видавництво. Та невдовзі молоду письменницю стали називати "королевою детективу". З нею підписали контракт на кілька років.

Арчі не приховував, що писанина дружини його не цікавить. Він захоплювався гольфом.

— Я — вдова гольфа, — жартувала Аґата.

Коли натякнула, що час завести другу дитину — у подружжя підростала донька Розалінда — вибухнув:

— Краще купити друге авто!

1926 року померла Аґатина мати. Чоловік саме поїхав у справах до Іспанії. Крісті була на межі нервового зриву, попросила його приїхати.

— Дорога надто далека, до того ж я не хочу пропустити гру у гольф, — відповів.

У письменниці з"явилися ознаки амнезії. Коли треба було підписати чек, вона інколи забувала своє ім"я. Нарешті Арчі повернувся і в день народження їхньої доньки заявив, що давно закоханий у секретарку свого шефа, і додав:

— Я вимагаю розлучення.


Аґата рік відтягувала, вмовляла його не залишати сім"ю. За цей час уже знаменита авторка детективів не написала жодного рядка. А потім раптово зникла.

11 днів про її місцезнаходження нічого не було відомо. Шукала вся британська поліція. Знайшли автомобіль і шубку Крісті. Арчі стали підозрювати в убивстві дружини. Та виявилося, що вона весь цей час жила в готелі під прізвищем чоловікової коханки, щоб помститися. Журналісти тоді так набридли письменниці, що більше ніколи в житті Крісті не дала жодного інтерв"ю.

Лишившись сама, вирішила подорожувати. Першою була поїздка в "Східному експресі" на Близький Схід. Там познайомилася з археологом Максом Меллоуном, молодшим за неї на 14 років. Спочатку він вважав її набридливою туристкою, яка відволікає його від роботи. Але одного разу побачив, як Аґата сидить під палючим сонцем і протирає якийсь черепок дорогим косметичним кремом. Іншого разу під час поїздки пустелею їхній джип застряв у піску. Крісті не те що не злякалася — спокійно лягла спати. Макс, який досі не прочитав жодного її роману, купив усі. І згодом освідчився.

— Якщо кінь скинув тебе,— згадала вона першого чоловіка, — негайно сідай на нього знову. Інакше ніколи не станеш добрим наїзником, — і погодилася.

На весіллі була тільки донька Розалінда, бо більшість давніх приятелів відвернулися від Аґати. Вона перевела це на жарт. Тих, хто кинув її, зарахувала до "Ордену боязких щурів". Тих, хто не припинив дружби, — до "Ордену вірних псів". Коли їй натякали, що чоловік занадто молодий, жартувала:

— Макс — археолог. А археологи обожнюють старовину. Що старшою я стаю, то більше йому цікава.

Останньою книжкою Аґати Крісті, виданою за її життя, стала "Завіса". Письменниця довго не наважувалася опублікувати роман, немов передчуваючи, що це реквієм. За сюжетом, Еркюль Пуаро гине, написавши останнього листа. Він був наче прощання авторки з читачами: "Ми ніколи вже більше не ступимо разом на стежку зі злочинних слідів. Але яке це було прекрасне життя!".

— Відтепер я живу в борг, — казала рідним незадовго до смерті. — Чекаю у передпокої виклику, який неминуче настане, після чого я перейду кудись іще. Я готова до зустрічі зі смертю. Смерть — це найбільша пригода, яка може статися з людиною.

Аґата Крісті померла 1976-го, за рік після виходу своєї останньої книжки.



Подобалось убивати героїв кочергою


— Я вибрала професію письменника тільки тому, що можна роками не виходити на люди, — жартувала Аґата Крісті.

Вона годинами сиділа у ванні та гризла яблука, вибудовуючи в голові лабіринти детективних історій. Її запитували, чому у творах так багато отруєнь?

— Мерці в калюжі крові мені не подобаються, — відповідала. —.Вогнепальної зброї я намагаюся уникати, бо нічого не розумію в цьому. Ось отруювати — набагато легше, в отрутах я розбираюся. Замолоду я працювала фармацевтом. 83 злочини у моїх творах — отруєння. Але найбезпечніший для мене — старий випробуваний "друг": удар по голові чимось важким. Скажімо, кочергою.

Ідея нового роману могла з"явитися де завгодно. Їх занотовувала до спеціального записника. У ньому також було повно різних позначок про отрути, газетних заміток про злочини.

— Думки про найстрашніші вбивства приходять мені тоді, коли мию посуд, — розповідала, — бо я ненавиджу це заняття.


1890, 15 вересня — Аґата Міллер народилася в англійському місті Торкі в родині заможних переселенців із США. У 4 роки самотужки навчилася читати

1896 — написала перше оповідання, висловивши у ньому свою заповітну мрію: бути справжньою леді. Це означало — завжди залишати на тарілці трохи їжі і наклеювати на конверт зайву марку

1914 — вийшла заміж за Арчибальда Крісті. Через 14 років розлучилися

1919 — народилася донька Розалінда

1920 — опублікований перший роман — "Таємнича пригода у Стайлзі"

1930 — вийшла заміж за археолога Макса Маллоуена. Прожили разом 46 років. Другий чоловік пережив Аґату Крісті на рік

1971 — за досягнення в галузі літератури присвоїли звання Кавалердама Ордену Британської імперії. Перед її іменем відтепер треба було казати "леді"

1976, 12 січня — померла після застуди в оточенні родичів. Автобіографія Аґати Крісті закінчується словами: "Спасибі тобі, Господи, за моє хороше життя і за всю ту любов, яка була мені дарована"

2004 — 85-річною померла донька Розалінда. Права на твори успадкував онук письменниці Метью Прічард. Усього Аґата Крісті написала 68 детективів, п"ять любовних романів та кілька п"єс. Тиражі її книжок на батьківщині випереджають лише Біблія і твори Шекспіра

Зараз ви читаєте новину «Аґата Крісті була зникла на 11 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі