четвер, 16 січня 2020 06:00

"Я заповідаю свою кохану жінку Батьківщині"

Автор: www.thereaderwiki.com
  Емма Гамільтон вигадала мистецький напрямок ”живі картини” — зображала скульптури й героїнь полотен перед відвідувачами. Обирала для цього персонажів грецьких і римських міфів. Шила одяг того часу. Позувала й грала роль, аби глядачі вгадували — кого ж вона зображає. Розвага стала сенсацією. Дім Гамільтонів у Неаполі відвідували гості з усієї Європи. Серед них були представники королівських родин і поет Йоганн Ґете. ”Вона тримається так уміло й тактовно, що наші дами добре зробили б, якби брали з неї приклад”, — казав неаполітанський король. ”Живі картини” Емми Гамільтон пізніше назвали мистецтвом пантоміми
Емма Гамільтон вигадала мистецький напрямок ”живі картини” — зображала скульптури й героїнь полотен перед відвідувачами. Обирала для цього персонажів грецьких і римських міфів. Шила одяг того часу. Позувала й грала роль, аби глядачі вгадували — кого ж вона зображає. Розвага стала сенсацією. Дім Гамільтонів у Неаполі відвідували гості з усієї Європи. Серед них були представники королівських родин і поет Йоганн Ґете. ”Вона тримається так уміло й тактовно, що наші дами добре зробили б, якби брали з неї приклад”, — казав неаполітанський король. ”Живі картини” Емми Гамільтон пізніше назвали мистецтвом пантоміми

"Моя найдорожча кохана Еммо, є сигнал про те, що ворожий флот покинув порт. Можливо, морський бог відплатить мені удачею за мої старання. У всякому разі, я подбаю про те, щоб моє ім'я завжди було найдорожчим для тебе й доньки. Я люблю вас обох так само, як життя. Оскільки лист, який я пишу перед боєм, призначений тобі, сподіваюся, що Бог дозволить мені залишитися живим і закінчити його", — пише 19 жовтня 1805-го британський адмірал 47-річний Гораціо Нельсон своїй коханій — на шість років молодшій Еммі Гамільтон та їхній доньці Горації.

За два дні флот Нельсона переміг об'єднані франко-іспанські військово-морські сили в битві біля мису Трафальгар на Атлантичному узбережжі Іспанії. Адмірал був поранений і помер. Його тіло відправили додому в бочці з бренді.

— Ми здобули велику перемогу, — сказав солдат, який зайшов до Емми Гамільтон.

— Мені не до перемоги. Давай листи. Лише вони підтримують життя в мені, — підбігла до посланця жінка. Той вкляк і не зміг зронити й слова. З очей покотилися сльози, зблід.

Кілька тижнів леді Гамільтон пролежала в ліжку. На похорон їй заборонили приходити. Приймала відвідувачів у сльозах. Хтось розповів їй про останні слова Нельсона: "Я заповідаю свою кохану жінку Батьківщині". Та уряд переймається лише долею законної дружини адмірала Фанні. Призначають їй пенсію 2 тис. фунтів.

"Вона лише й знала, що начищати його ордени. І мені достеменно відомо, що снайпер, який сидів на реї французького корабля, вирахував командувача саме по орденах, що горіли на грудях, — згадувала Фанні про Емму. — А ще Гораціо міг ухилитися від свого останнього плавання через слабке здоров'я. Скажи він хоч слово, адміралтейство не стало б наполягати. Але Емма Гамільтон за­явила, що просто жадає побачити найдорожчого Нельсона з черговою перемогою. Ось він повернувся. З великої перемогою й кулею в грудях".

Також вона розповідала всім, що Гораціо не цікавив Емму, поки був звичайним моряком. Лише коли став відомий, "кровожерлива Гамільтон накинулася на нього". Це було в Неаполі. Там Емма жила з чоловіком, послом Вільямом Гамільтоном, старшим за неї на 35 років. Вони прийшли зустрічати Гораціо Нельсона після перемоги над іспанцями 1798-го. Емма впала йому на груди зі словами "Боже, як це можливо?" і знепритомніла.

Адмірал звернув на неї увагу. Виглядав старим на свої роки — майже всі зуби втратив від цинги, не мав правої руки, посивів.

Подружжя Гамільтонів запросило його до себе підлікуватися. Емма стала секретарем, перекладачем і помічником. Доглядала Нельсона й розважала. Запросила на вечірку 1,8 тисячі гостей, щоб відсвяткувати його 40-річчя. Спалахнув роман.

— Ви потрібні нам, лорд Нельсон. Ви потрібні світу. Але найбільше ви потрібні мені, — зустріла його вигуками на пристані, коли Нельсон здобув перемогу над французами.

Про коханців пліткують і пишуть у газетах. Про "чарівну леді Гамільтон" адмірал повідомляє сам у листах дружині. Емма перестає стримуватися й публічно виказує свої почуття до нього.

1799-го Вільяма Гамільтона відкликають у Лондон. Із подружжям повертається й Гораціо Нельсон. Він не в змозі розлучитися з Еммою. Адмірала зустрічають як тріумфатора, але манірна англійська знать не бажає спілкуватися з жінкою скандальної репутації. Королева забороняє їй бувати при дворі.

Емма цим не переймається й насолоджується близькістю з Гораціо. 1801-го ­народжує від нього доньку, яку називають Горацією. Гамільтон заплющує очі на стосунки дружини з військовим. За два роки він помирає. Коханці оселяються в будинку Нельсона біля Лондона. Адмірал забуває про кар'єру, репутацію й близьких людей. Його думки зайняті лише "дорогоцінною Еммою".

Хочуть одружитися, але дружина адмірала не дає розлучення. За рік у коханців народжується ще одна дівчинка. Вона прожила шість тижнів.

Після загибелі Гораціо Емма швидко набирається боргів. Друзі і рідня Нельсона відвертаються. Жінка продає будинок та реліквії, що залишилися після адмірала. Видає книжку їхнього листування, щоб сплатити борги. Грошей не вистачає, і вона постійно переховується від кредиторів. У гаманці не буває більш як 50 фунтів.

На початку 1815-го в французькому порту Кале розповніла Емма Гамільтон заходить у дешевий трактир. Не має за що купити випити.

— Я пригощу вас, мадам, — зголошується якийсь чоловік. — Як вас звати?

— Емма Гамільтон.

— Жартуєте. Моя мати розповідала про леді Гамільтон, як про найкрасивішу жінку в світі. Ви бачили себе в дзеркалі?

— Так. Але це правда.

117 тисяч фунтів стерлінгів заплатили на аукціоні 2003-го за лист адмірала Гораціо Нельсона, написаний ним у лютому 1800 року до Емми Гамільтон. У ньому скаржиться, що думки про леді Гамільтон не дають йому спати, він прокидається зо 20 разів за ніч. "Я не можу ні спати, ні їсти, бо весь час думаю про тебе, любове моя. Я навіть не торкався пудингу", — йдеться у листі.

Заробляє на життя позуванням оголеною

1765, 26 квітня — Емма Лайон народилася в англійському місті Честер у родині коваля й продавщиці вугілля. У 13 років із сім'єю виїхала до Лондона, де прислуговувала в трактирах.

1780 — стає коханкою сера Гаррі Фетерстонгау. Коли вагітніє, той кидає жінку. Народжує доньку Емму, віддає на виховання своїй бабі. Змінює ім'я на Емма Гарт. Заробляє на життя позуванням оголеною в салоні краси. Сходиться із художником Джорджем Ромні.

1791 — виходить заміж за 61-річного посла Вільяма Гамільтона. Шлюб спричиняє скандал у колах англійської аристократії. Здружується з королевою Сицилії Марією Кароліною Австрійською.

1798 — стає коханкою англійського адмірала Гораціо Нельсона.

1801 — народжує від нього дівчинку Горацію. Всім розповідає, що підібрала сироту. З адміралом хрестить дитину. Потім оформлює удочеріння.

1803 — помирає Вільям Гамільтон. Увесь його спадок переходить племіннику, за заповітом. Емма оселяється в будинку Гораціо Нельсона.

1805, 21 жовтня — адмірал був поранений і помирає. Його спадок ділять родичі. Коханій жінці дістаються особисті речі та нагороди.

1815, 15 січня — Емма Гамільтон померла від загострення хвороби товстої кишки у французькому місті Кале. В холодній кімнаті на стіні висіли портрети матері й адмірала Гораціо Нельсона. Місце її поховання невідоме.

Зараз ви читаєте новину «"Я заповідаю свою кохану жінку Батьківщині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі